Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » přehrada, rybník, jezero » Plešné jezero - Nová Pec (jezero)

Plešné jezero - Nová Pec (jezero) [40673]



Mnozí považují jezero, ukryté v karu nejvyšší hory české Šumavy a jediné v jihočeské části, za nejkrásnější. Až monumentálním dojmem, jako obrovský závrt, působí při pohledu z dálky kar Plešného jezera v severovýchodním svahu Plechého, zejména v současné době, kdy je hora po kůrovcové kalamitě prosta souvislého smrkového porostu.

Ledovec Plechého byl šířkou 1 km nejširším na Šumavě. Z dálky viditelná, pro jezero a horu typická, 260 m vysoká kolmá žulová Jezerní stěna, tvoří významný geologický útvar a nejcennější součást I. zóny NPŠ Trojmezná. Jezero je pozoruhodné výskytem vzácné vodní kapradiny šídlatky ostnovýtrusné, která tu má jediné místo výskytu v ČR, stejně jako korýš skákavka.

Asi 200 m od hráze jezera se nachází unikátní Kamenné moře (vede přes něj zelená stezka od Nové Pece), tvořené mohutnými balvany pleckenštejnské žuly na rozloze 6 ha. Je porostlé borovicí klečí, která tu roste pro ni v neobvykle nízké nadmořské výšce a také zřídka se objevující borovicí lesní, která tu naopak dosahuje výškového maxima svého výskytu na Šumavě. Povodí Plešného jezera je nejméně ze všech šumavských ledovcových jezer narušeno činností člověka, díky tomu mají okolní lesy a společenstva přirozenou druhovou skladbu. I když sloužilo téměř 150 let jako hlavní zásobárna vody v systému pro plavení dříví Schwarzemberským plavebním kanálem, nedošlo k jeho poškození.

Za účelem dostatku vody pro plavení dříví byla původní čelní moréna v letech 1789-91 o 2,5 m navýšena umělou hrází. Pamětní kámen prince J. Schwarzenberga, foto: Radek David (21.7.2012)Od roku 1911 stávala na hrázi jezera Lucemburská chata, později patřící Klubu československých turistů, za dob budování socialismu přestavěna na objekt Pohraniční stráže. V té době docházelo k největšímu poškození čelní morény.

Po celou dobu totality nebylo Plešné jezero veřejnosti přístupné, s výjimkou krátkého období „uvolnění“ v letech 1969-74. V roce 1989 byl naštěstí objekt pohraničníků definitivně odstraněn a moréně navrácen původní, přírodní ráz. Přímo u hráze (někdy ponořen pod hladinou) upoutá pozornost kámen s vytesanou korunkou a nápisem na památku první návštěvy tehdy osmiletého korunního prince Jana ze Schwarzenbergu

Plešné jezero je třetí největší jezero v ČR hned za Černým a Čertovým jezerem. Nalezneme ho pod horou Plechý, západně od obce Nová Pec jako součást přírodní památky Trojmezná hora. Jezero má rozlohu 7,5 ha a maximální hloubka dosahuje 18 m.

U jezera začíná naučná stezka NS Duch pralesa.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)