Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Přerov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv.Bartoloměje - Polkovice (kostel)

Kostel sv.Bartoloměje - Polkovice (kostel) [40672]



I když Polkovičtí k představení obce používali už v 17. století pečeť, na které byl vyobrazen gotický kostel, v samotné vesnici chrám chyběl. Pečet prozrazovala jen příslušnost obce k olomoucké kapitule a současný dům Páně se v obci začal budovat až v roce 1908.

Farou, hřbitovem a matrikou náležela obec až do roku 1909 do Klenovic, v obci byla v té době jen zvonice. Obecní zastupitelstvo se tenkrát zasadilo o stavbu nového kostela , fary a také hřbitova a tak se stal dominantou obce kostel sv. Bartoloměje.

Z kostela byly po dvakráte, vždy v době světových válek odstraněny zvony pro válečné účely. Po druhé světové válce byl pro kostel zapůjčen zvon ze sousedních Uhřičic. V roce 1998 uspořádali polkovští občané sbírku, která vynesla celkem Kč 84.570,-Kč a s přispěním správce farnosti byly pořízeny dva nové zvony ve zvonařské dílně Dytrychů v Brodku u Přerova o hmotnosti 155 kg a 90 kg. Montáž s vysvěcením zvonů byla uspořádána na polkovské hody - 30. srpna 1998, za velké účasti veřejnosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)