Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-západ » zajímavost » Hradiště Závist - Dolní Břežany (hradiště)

Hradiště Závist - Dolní Břežany (hradiště) [40650]



Oppida jsou keltská opevněná sídla, soustředil se v nich obchod, správa kmenového území či představitelé duchovní sféry. V případě ohrožení kmene sloužily i jako refugium pro uprchlíky.

Nejstarší a zároveň největší opevněné keltské hradiště neboli oppidum je Závist u Zbraslavi. Jeho stavba začala přibližně kolem roku 175 př. n. l. (v době laténské, tedy mladší době železné) a celková rozloha dosáhla až 118 ha. Vrcholová plošina byla osídlena pravděpodobně i daleko dříve, již v době bronzové. V první polovině 6. století př.n.l. se ve střední části vrchu usídlili první Keltové. Šlo o nepříliš velkou osadu a byla chabě opevněna. Zdejší podmínky byly pro výběr opevněného sídla optimální: stolová hora (391 m.n.m.) a velkým rozhledem na okolní krajinu, soutok 2 řek (důležitá tehdejší dopravní a obchodní tepna), úrodná půda a surovinová základna: zlato. Reálná je představa, že temeno hory mohlo být skryto v řídkém háji se vzrostlými stromy (převážně duby) do stáří nanejvýše 250 let. 

Archeologické naleziště muselo být z důvodu ochrany v roce 2003 zasypáno, a tak si dřívější podobu tohoto historického místa představíte zejména díky zastavením naučné stezky a pozůstatkům mohutného opevnění, které změnilo terén i tvar kopce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)