Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Frýdek-Místek » technická zajímavost » Vápenné pece - Vendryně (technická zajímavost)

Vápenné pece - Vendryně (technická zajímavost) [40646]



Vápenné pece na pálení vápna, vznikly na počátku 19. století, kdy byl proveden zevrubný geologický průzkum karpatských svahů, aby byla nalezena ložiska železné rudy pro potřeby místních železáren.

Na území obce Vendryně se těžila ruda nejprve pro huť v Ustroni a později pro nově založenou huť v Třinci. Do této doby spadá také těžba vápence, který se ve Vendryni těžil ve 3 lomech a byl vypalován ve 2 kruhových šachtových pecích. Pro okolní uživatele byly v provozu i po r. 1895, kdy byla ukončena těžba železné rudy pro její malou vydatnost. Provoz byl ukončen v roce 1965.

Pece byly v době provozování opravovány velmi primitivním způsobem - jednak formou vyzdívání a jednak pro udržení stability ocelovými obinadly a výztužemi. Do šachty se střídavě naváželo uhlí a vápenec. Uhlí sloužilo jako zdroj tepla pro tepelnou reakci, kterou se vápenec postupně "vypaloval" na pálené vápno a zplodiny odcházely do volného prostoru komínem z pece. Vsázka postupně šachtou klesala dolů a dole dělníci již pálené vápno vyhrabávali. Takto vypálené vápno bylo dále expedováno ke spotřebitelům.

Vápenné pece se nacházejí asi 2 km po zelené turistické značce od železniční zastávky Vendryně východním směrem. Je zde zároveň konečná zastávka autobusové dopravy z Třince. V roce 2003 byly obě věže zrekonstruovány. Pece tak zůstaly na svém místě a za významného přispění Ministerstva pro místní rozvoj ČR byly obcí opraveny a konzervovány do dnešní podoby, aby tak sloužily jako památka i pro budoucí generace.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)