Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-východ » hvězdárna, planetárium » Astronomický ústav AV ČR - Ondřejov (hvězdárna)

Astronomický ústav AV ČR - Ondřejov (hvězdárna) [40625]



Astronomický ústav je přímým pokračovatelem klementinské hvězdárny, která byla založena na začátku 18. století při jezuitské koleji v komplexu Klementinum na Starém Městě v Praze. Jako datum založení hvězdárny se uvádí rok 1751 nebo 1752 (jiné prameny udávají rok 1750). Vlastní astronomická věž však byla dokončena už v roce 1722[8] (původně sloužila především vyhlídkovým účelům).

Po zrušení jezuitského řádu přešla hvězdárna pod stát, po 1. světové válce z ní pak vznikla Státní hvězdárna. Mezitím v roce 1898 zakoupil továrník Josef Jan Frič pozemky u Ondřejova a vybudoval zde svoji hvězdárnu. Tu věnoval v roce 1928 československému státu. K 1.8.1950 byl ze Státní hvězdárny vytvořen Ústřední ústav astronomický podřízený Ústředí vědeckého výzkumu. Při vzniku Československé akademie věd se dosavadní Ústřední ústav astronomický rozpadá na dvě samostatná pracoviště se společnou hospodářskou správou, a to na Astrofyzikální observatoř ČSAV (Doc. Link, Ondřejov) a na Laboratoř pro měření času ČSAV (Dr. B. Šternberk, Praha).

Dalekohled pro sledování planetek (oddělení meziplanetární hmoty) V roce 1954 byly tyto 2 instituce opět sloučeny a vznikl tak Astronomický ústav Československé akademie věd. Jeho prvním ředitelem (1954 – 1968) byl Dr. B. Šternberk. Hvězdárna se dále rozrůstala. V roce 1949 přibyla budova radioastronomie a o několik let později budova slunečního oddělení.

V roce 1967 byla uvedena do provozu dominanta observatoře – budova dvoumetrového dalekohledu (o 2 roky dříve i její provozní budova). Plejádu rozdílných stavebních stylů doplnila začátkem 80. let 20. století budova kosmické laboratoře, ve které nyní sídlí i ředitelství ústavu.

Po vzniku České republiky ústav přešel pod Akademii věd ČR a byl státní příspěvkovou institucí. K 1. 1. 2007 se transformoval – stejně jako většina akademických vědeckých institucí – ve veřejnou výzkumnou instituci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)