Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » rezervace, přír.zajímavost » Tetínské skály - Tetín (přírodní zajímavost)

Tetínské skály - Tetín (přírodní zajímavost) [40593]

Národní přírodní rezervace (NPR)

Od Prahy jihozápadním směrem k Berounu se rozkládá krajina, která svou mnohotvárností až divokostí některých částí okouzlí srdce každého, alespoň trochu romantického návštěvníka. Vápencový podklad, který zde tvoří převážnou část geologické stavby, je rozryt krasovými kaňony a roklemi, provrtán mnoha jeskyněmi a na svém temeni nese porosty dubových hájů s neobvyklou bohatostí bylinného patra. Kromě krajinářských a estetických hodnot má toto území i značný přírodovědný význam a právě přírodovědci jej začali nazývat Českým krasem. V roce 1972 byla na téměř celém území vyhlášena chráněná krajinná oblast. Na geologické stavbě Českého krasu se z prvohorních útvarů podílí především silur a devon, které jsou zastoupeny hlavně mořskými usazeninami břidlic, vápenců a vápnitých břidlic se světově významnými nálezy zkamenělin a stratigrafickými profily.

Na území rezervace Tetínské skály, je evidováno téměř 50 krasových jeskyní. Nejrozsáhlejší je Terasová jeskyně v Kavčím lomu s délkou přes 240 metrů. Ke konci 19. století byla odtěžena podstatná část jeskyně Turská maštale, v jejíž výplni se nalezly důkazy o jejím využívání člověkem v době paleolitu. Na skalních stěnách a podložích rostou vápnomilné rostliny, část plochy území pokrývají teplomilné křoviny a lemová společenstva s pestrým bylinným podrostem. Bohatá je bryoflóra, v rezervace kromě jiných rostou i ohrožené druhy mechů jako například děrkavka istrijská nebo druhy rodu vlasoústka. Z dalších lze jmenovat játrovku kýlnatku vápencovou, vápnomilku přerušovanou, zobanitku směstnanou, trněnku aksamitovou či úzkolistec štíhlý.

V rezervaci také žijí vzácní stepní plži Granaria frumentum a Pupilla sterri, bohatá je fauna motýlů. Je zde pravidelné hnízdiště výra velkého, občas zde zahnízdí bělořit šedý, pěnice vlašská, poštolka obecná, ojediněle kavka obecná. Pozoruhodný je výskyt šesti druhů lasicovitých šelem např. kuna skalní, kuna lesní, tchoř tmavý aj.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)