Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-jih » zajímavost » Buddhistická stúpa - Spálené Poříčí (zajímavost)

Buddhistická stúpa - Spálené Poříčí (zajímavost) [40574]



Nedaleko Plzně, v malé vesnici Těnovice u Spáleného Poříčí, naleznete meditační centrum buddhismu Diamantové cesty. Funguje již několik let a poskytuje útočiště nejen praktikujícím buddhistům, ale i těm, kteří se chtějí s tímto učením seznámit nebo i náhodným příchozím. V polovině září 2014 zde byla za účasti tisíců návštěvníků inaugurována první stúpa v ČR.

Stavbu stúpy vedl Šerab Gjalcchen rinpočhe z Nepálu a na samotné výstavbě se podíleli příznivci z celé republiky. Stúpa je speciální stavba, která bytostem připomíná dokonalou podstatu mysli, která je všem vlastní. Symbolizuje tělo meditujícího Buddhy a tomu odpovídá její vnější i vnitřní struktura. Staví se a plní podle přesných tradic, musí mít správnou vnější formu, náplň a také je potřeba ji aktivovat. Dovnitř se dávají tisíce požehnaných buddhistických objektů. Patří k nim např. malé sádrové odlitky stúp a forem buddhů (tzv. caca), které vyrábějí laičtí praktikující z dané země (za pomoci přátel ze zahraničí).

Každá část stúpy má svou symboliku. Základ a špička jsou vždy stejné. Jen prostřední část mezi horní zaoblenou částí (nazývanou bumpa) a spodním podstavcem mohou mít různou podobu. Hlavní části stúpy znázorňují živly, ze kterých je stvořeno naše tělo, ale i celý svět - zemi, vodu, oheň, vzduch a samotný prostor. Každá jednotlivá část nese více významů a je ztělesněním mnoha úrovní Buddhova učení.

Stúpa osvícení v Těnovicích je veřejným místem, určeným k rozjímání a hledání vnitřního klidu. Návštěvníci mohou u stúpy dělat přání pro dobro ostatních, meditovat a obcházet ji po směru hodinových ručiček, což má pozitivní vliv na mysl.

Rádi uvítáme všechny, kteří k nám zavítají, jen prosíme - jste na duchovním místě, dopřejte tedy klidné chvíle i ostatním návštěvníkům!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)