Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » rezervace, přír.zajímavost » Rotavské Varhany - Rotava (zajímavost)

Rotavské Varhany - Rotava (zajímavost) [40461]

Přírodní památka (PP)

Přírodní památka Rotavské varhany jsou zbytek třetihorního vulkánu s vynikající ukázkou sloupcovitého rozpadu čediče. Je dostupná po cyklotrase 2045 z Kraslic, nebo od zámečku Favorit. Necelý kilometr od Rotavské myslivny po žluté pěší značce je odbočka k Rotavským varhanám od rozcestí vzdálených asi 1,3 km. Tato státem chráněná přírodní památka je turisty hojně navštěvovaná a postupně se stala symbolem Rotavy.

Varhany jsou součástí třetihorního vulkanického pásma, které protíná severozápadní Čechy od severního Bavorska do Polska. Ačkoliv v této zóně najdeme desítky příkladů sloupcovité odlučnosti čediče, zvláště v oblasti Doupovských hor a Českého středohoří, jenom málokterý je tak krásný a zasazený do malebné přírody jako právě Rotavské varhany. Mohutná odkrytá stěna se skládá z dvanácti metrů vysokých, vějířovitě rozložených hranolů, které skutečně připomínají varhaní píšťaly. Skalní stěna byla v minulosti odkryta kamenolomem. Čedičové sloupce vznikly v důsledku chladnutí lávy. Poměrně prudké ochlazení vyvolalo v tuhnoucím lávovém proudu vnitřní pnutí a smršťování. Proto jsou sloupce uspořádány ve směru největšího teplotního spádu, tedy k ploše tuhnutí, v případě tohoto povrchového výlevu kolmo k povrchu terénu v době erupce. Pokud vystoupíme z levé strany na vrcholek sopky, můžeme se projít po čedičovém hřebenu k nádherné panoramatické vyhlídce na Rotavu a Kraslicko.

Lokalita v okolí Rotavy zahrnuje i další geologické zajímavosti. Jsou jím například kaolinové jámy, Rotavské sluňáky - křemencové bloky, jedny z největších v republice. V Růžovém údolí najdeme v kaňonu Skřivánčího potoka žulová skaliska a profily, obří hrnce s hmatatelnými důkazy o seismické aktivitě. O výskytu rudních ložisek se přesvědčíme u ústí široké průzkumné štoly.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)