Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Domažlice » pomník, památník » Národní památník Domažlice - Baldov (památník)

Národní památník Domažlice - Baldov (památník) [40329]



Je to nedostavěný památník z 30. let 20. století na vrchu Baldov u Domažlic, který měl připomínat zdejší husitské vítězství nad křižáky v bitvě u Domažlic 14. srpna 1431. Vítězný soutěžní návrh předpokládal vybudování 18 m vysokého monumentálního památníku–rozhledny a jeho autorem byl Kamil Roškot. Po položení základních kamenů v srpnu roku 1931 však zájem o památník postupně opadl a na místě zůstala pouze základna ve tvaru kvádru. V roce 2015 byl na základně odhalen nový pomník ve tvaru kalicha o hmotnosti 50 tun a o výšce 6 metrů, jehož autorem je klatovský sochař Václav Fiala.

Návrší je významné i z historického hlediska. Pravděpodobně právě zde r. 1431 kardinál a papežský ablegát Cesarini sledoval vojenskou situaci před legendární a svým průběhem zcela ojedinělou bitvou u Domažlic, v níž se vojska V. kruciáty obrátila na panický útěk před přicházejícími husity. 

Stavbu monumentálního památníku a zároveň vlastně i výškové rozhledny řídil Výbor pro postavení pomníku na oslavu vítězství u Domažlic r. 1431, založený roku 1928. Inspirátorem projektu byl nejpravděpodobněji stavitel Alois Procházka, který byl i jeho prvním předsedou, významně byl přitom podporovaný také místní Legionářskou jednotou.

Záměr stavby vycházel z předpokladu, že k památníku budou každoročně proudit početné davy poutníků, výletníků a turistů, a že se zde budou pravidelně konat společenské a kulturní akce celonárodního významu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)