Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kondrac (obec) [4032]



Obec Kondrac se nachází 5 km jižně od Vlašimi. Ke Kondraci patří i osady Dub a Krasovice, které leží na úpatí známé a pověstí opředené hory Blaník, v krajině mírně kopcovité s hojnými lesy a remízky. Území je součástí CHKO Blaník.

Ve všech třech vesnicích žije 465 obyvatel. Z toho je více jak polovina ve věku do 35 let. Takže co se věku týče, jsme celkem mladá obec.

S tím samozřejmě souvisí i veřejný život v obci. Již 50 let zde funguje tělovýchovná jednota. Ta se zaměřuje především na fotbal, ale svého času se zde hrával i stolní tenis. Tři fotbalová mužstva dvě dospělých a přípravka úspěšně hájí čest obce. Mužstvo "A" hraje krajskou I.B třídu. Béčko pak svádí fotbalové boje se soupeři ve III. třídě. Přípravka okresní soutěž.

Další dobře fungující organizací jsou hasiči. Ti v poslední době sklízejí nemalé úspěchy jak v dětských, dorosteneckých ale i dospělých soutěžích. Děti již několikrát vyhrály svá okresní kola a postoupily do kol krajských. Dorostenky se dokonce probojovaly do kola celorepublikového. Ale ani ženy nezahálejí. Dvakrát reprezentovaly obec v krajských kolech, kde si vůbec nevedly špatně. Dnes již za ženy nastupují bývalé dorostenky a maminy od dětí už to berou jako zábavu. Muži ti se pravidelně účastní okresních kol.

Ve výčtu nesmíme zapomenout ani na pěvecký sbor. Ten v posledních letech udělal obrovský kus práce. Každý týden se jeho členové schází a nacvičují skladby. Výsledek své práce vždy předvedou na vánočních a velikonočních koncertech nejen doma, ale i v okolních obcích. Pro zachování toho, jak se v obci počátkem třetího tisíciletí zpívalo, se sbor rozhodl natočit CD.

Není to však ještě vše. Rybáři zde obhospodařují dva rybníky.

Obec se účastní soutěže Vesnice roku. V roce 2003 při první účasti jsme obdrželi čestné uznání za práci s mládeží, v roce 2004 čestné uznání za květinovou výzdobu. V roce 2005 jsme obdrželi Bílou stuhu za činnost mládeže pro Středočeský kraj, v roce 2006 Modrou stuhu za společenský život pro Středočeský kraj. Rok 2007 byl rokem vítězným. Kondrac se stala Vesnicí roku 2007 Středočeského kraje a v celostátním kole obsadila 2.místo.

V obci funguje také pobočka Lidové školy umění ve Voticích.

Před rokem 1990 byly v obci pracovní příležitosti pouze v zemědělství. Ostatní občané dojížděli za prací většinou do Vlašimi nebo Benešova. Po tomto roce došlo k rozvoji drobného podnikání. Vzniklo truhlářství, autodoprava, čalounictví, autoopravna, půjčovna stavební techniky, kovoobrábění. Hospodaří zde také několik soukromých zemědělců.

Pro turisty je možnost ubytování v turistické ubytovně U blanických rytířů a ubytovně TJ Sokol Kondrac. Stravování pak ve známé restauraci U Matoušků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kondrac (obec) Benešov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)