Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Roženecké Paseky (osada) [40225]



Na počátku 18. století nebylo území dnešních Roženeckých Pasek ještě osídleno a náleželo pod správu rychtáře v Míchově. Míchov byl součástí bystřického panství. Bystřické panství spolu s panstvím dolnorožíneckým získal 14. dubna 1731 rod Mitrovských z Nemyšle a to jeho představitel Arnošt, svobodný pán Mitrovský. Když se na druhé straně kopce nad dnešními Roženeckými Pasekami začal postupně na území novoměstského panství rozrůstat Koníkov (od r.1715), rozhodl Arnošt, svob. pán Mitrovský, že tu svoji stranu, která byla rověž zalesněna a nyní vykácena, již nevysází. Zdejší paseku nechal rozměřit na dílce po 8 měřicích a za 10 zlatek je prodal 1.10.1734 prvním 12 osadníkům, kteří si zde začali stavět domky. V roce 1769 bylo prodáno dalších 9 dílů a v roce 1777 opět několik dílů. 
Zpočátku nebyla osada vůbec pojmenována a spravoval ji dále míchovský rychtář. Samostatnou obcí se stala až v r. 1802, kdy dostala vlastní pečeť. Ve znaku měla 7 jehličnatých stromů s milířem a zabodnutou radlicí. Nad tím nápis OBEC PASSECZKA 1802. Obec se v té době nazývala pouze Paseky. 
Protože cesta do nejbližší školy do Lhoty byla velmi špatně schůdná, děti do školy nechodily. Roku 1798 byla osada přiškolena k Věcovu. Neshody s věcovskými, velké neúrody a dlouhé sněhy (až do června) způsobily, že nakonec chodil vyučovat učitelský mládec 8krát do měsíce do Pasek.
V roce 1850 byly Paseky připojeny ke Koníkovu, kde zůstaly až do roku 1919. Při osamostatnění v roce 1920 dostala obec přívlastek Roženecké Paseky, aby mohla být dobře odlišena od dalších dvou osad stejného jména vyskytujících se v blízkém okolí. Název Paseky tedy vyjadřuje vznik obce tzv. pozdní horskou kolonizací na vymýcené části lesa. Přívlastek Roženecké souvisí se sídlem někdejšího bystřického panství, které bylo za Mitrovských přeneseno do Dolní Rožínky.
Podnebí v této oblasti nebylo příznivé. Od roku 1920 bylo zaznamenáno několik přírodních katastrof a živelných pohrom. Roku 1929 neobyčejně silné mrazy měly za následek úhyn zvěře, roku 1930 sněhové bouře zničily lesní porosty a ovocné stromy, sucha a průtrže mračen, které zničily celou úrodu, byly zaznamenány ještě několikrát.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Roženecké Paseky (osada) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)