Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Míchov (osada) [40223]



Nejstarší zpráva o Míchově pocházi z roku 1363, kdy abatyše Klára Markéta z doubravnického kláštera dala klášternímu manu neznámého jména výsadu na rychtu v Míchově s lesem Lísek Protože tato Klára pocházela z pernštejsného rodu, zdědila pravděpodobně toto území. Tím lze vysvětlit i dnešní název, který pravděpodobně souvisí se slovem mnich, popř. s označením Mnichov. 
Koncem 15. století již patřil Míchov k panství pernštejnskému. V 16. století se stal součástí bystřického panství. 
Okolo roku 1660 byla obec na krátkou dobu přičleněna k Jimramovu. V roce 1666 bylo 15 obcí bystřického panství odděleno a připojeno k panství kunštátskému. Mezi těmito obcemi byl také Míchov. Všechny tyto obce se k panství bystřickému navrátily opět v roce 1698. Od té doby zůstal Míchov již při bystřickém panství a sdílel jeho osudy. 
V roce 1716 dostal Míchov vlastní pečeť ve znaku má sv. Jiřího na koni bojujícího s drakem a nápisem: PECZET - OBCE MIHOWSKE 1716. 
Ještě ve 2. polovině 18. století měla osada Míchov tvar elipsy, již tvořilo 11 selských usedlostí. Uzavíraly náves s rybníkem uprostřed. Většina domů byla roubených ze dřeva. V polích stály pazderny, kde se do roku 1888 sušil len. Ve vsi byly vybudovány 2 rybníky. K význačným stavením patřila rychta, před níž stála dřevěná zvonička. Roku 1879 byla vybudována nová 20 m vysoká zděná zvonička, se zvonem 28 kg těžkým. Během l. světové války byl zvon znovu odebrán. Míchovští žádali v 19. století zbudování vlastní školy, ale obec návrh zamítla. Děti chodily proto do Věcova. Tří větší požáry roku 1879 a 1880 byly 2x podnětem k vykácení části obecního lesa, zakoupení dvouproudové stříkačky a založení hasičského sboru v roce 1881. V r. 1932 bylo v obci zavedeno elektrické osvětlení.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Míchov (obec) Blansko
obec, osada Míchov (osada) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)