Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Koníkov (osada) [40222]



Koníkov patří mezi nejmladší obce na Novoměststku. Obec vznikla na území tehdejšího novoměstského panství v 1. polovině 18. století v tzv. pozdní fázi horské kolonizace. 
V roce 1699 přešla správa novoměstského panství na brněnský Nadační ústav šlechtičen Mariánská škola. Jeho tehdejší přestavená Kateřina Zuzana z Teufenbachu rozhodla pravděpodobně v roce 1715, že vykácené lesy v místě dnešní obce znovu neosází. Dovolí lesním dělníkům, aby si na pasece "Na koníkově" postavili chaloupky a obdělávali okolní pozemky.
V roce 1735, kdy zde již bylo 10 domků, dala další představená novoměstského panství, hraběnka Hohenzollernová, zaměřit zdejší pozemky a předala osadníkům povinnosti vůči vrchnosti. Tak vznikla nová obec Koníkov, která převzala název po zdejší části lesa. 
Obec dostala v roce 1761 vlastní pečeť, ve znaku má běžícího koníka. Až do roku 1814 děti nechodily do školy. Koníkovští se bránili proti stavbě nové školy ve Věcově. Vybrali mezi sebou občana, který měl jejich rozhořčení tlumočit před úřední komisí. Ta však zástupce obce potrestala 48 hodinovým žalářem bez želez, při vodě a chlebu. Když se ukázalo, že nová škola by měla sloužit jenom evangelíkům, muselo být opětovně použito donucovacích prostředků (vojenské exekuce) k tomu, aby se Koníkovští účastnili dokončovacích prací na škole.V obci pracoval divadelní spolek, který měl 28 členů. Roku 1934 se však rozešel. Koníkov byl za II. světové války jedním z významných míst partyzánské činnosti. Na vrcholu Metodka byl v roce 1975 postaven partyzánům památník. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Koníkov (osada) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)