Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Doubrava (osada) [40111]



Jak byla založena osada Doubrava? 

V roce 1713 v záznamech speciální visitační komise jest uvedeno, že vesnice Doubrava byla nově ustavena a pro obživu obyvatel odprodáno pole od svijanského panského dvora dařenického panství. Doubrava spadala pod rychtu dolenožďárskou. Z dosavadních zdrojů lze zjistit, že pan Jiřík Kovářů L.P.. 1681 dne 11. září, ujal chalupu od vrchnosti s jednou kopou záhonů role na svůj náklad vystavěnou, k čemuž mu dáno od vrchnosti bylo 18 kop šindele a 36 prken hrubých. Na chalupu bylo v roce 1794 uvaleno odpracovat 78 dní roboty v roce. Mimo to ještě musela být konána ruční robota, a to 13 dní v roce. Chalupu tuto dědili jeden po druhém a později prodejem se vystřídalo do současné doby 12 majitelů. Tento výpis pojednává o vzniku popisného čísla 4. v Doubravě, podle čehož lze usoudit, že naše osada byla založena nejméně před 326 lety. Osada díky svému položení vzrůstala, byla budována nová hospodářská zařízení a stavěny nové domy.

Doubrava je vesnice, která je severní částí obce Žďár v okrese Mladá Boleslav a spadá i do katastrálního území Žďár u Mnichova Hradiště. Doubrava se rozkládá kolem dvou sbíhajících se silnic, severozápadní hranici vesnice tvoří silnice Praha – Turnov (II/610, dříve I/10, s níž je zde souběžná i železniční Trať 070) a východní část vesnice se nachází kolem II/279 (Horní Bousov – Žďár (okres Mladá Boleslav) – Žďár-Břehy).

V bezprostřední blízkosti Doubravy sídlí i žďárský obecní úřad (tato ulice však již patří k části Břehy, ač na zástavbu Doubravy navazuje) a nedaleko v těsné blízkosti Doubravy se nachází železniční nádraží Loukov u Mnichova Hradiště, již na území Loukova. Na severu směrem ke Svijanům k Doubravě přiléhá osada Břehy, na západě přes železniční trať sousedí s Loukovem, na jihozápadě je nejbližší vesnice Březina, na jihovýchodě na Březinu navazuje Žďár a k východu vede silnička do Ploukonic. Jižně od vesnice se nachází, již na území obce Březina, rybník Žabakor, který patří k CHKO Český ráj. Ze západní a severní strany se nedaleko Doubravy vine zákruta Jizery.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Doubrava (obec) Karviná
obec, osada Doubrava (část obce) Cheb
obec, osada Doubrava (osada) Mladá Boleslav
obec, osada Doubrava (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)