Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Domažlice » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Bukovec (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Bukovec (kostel) [39852]

Kulturní památka (KP)

Jedna z nejstarších staveb v okrese, románské zdivo věže a lodi, dokládající stáří zdejšího osídlení. Jádro kostela románské (věž a obv. zdi) kol r. 1200, presbytář přistavěn kol. r. 1300, úpravy koncem 14. stol. a v 16. stol. Barokní renovace z r. 1772. .

Kostel v jižní nejvyšší části návsi nepravidelného obrysu, orientovaný presbytářem k východu. K nevýrazně obdélné lodi připojen užší presbytář uzavřený třemi stranami pravidelného osmiúhelníka, po severním boku presbytáře obdélná sakristie s oratoří v patře, západní zdi lodi představěna osová čtyřboká čtyřpatrová věž. Po jižní straně lodi obdélná předsíň. Střecha věže stanová pokrytá bobrovkami na hrotnici makovice a kříž, nad lodí sedlová střecha pokrytá bobrovkami a nad presbytářem střecha sedlová ukončená polygonální valbou, pokrytá bobrovkami. Ke kostelu od severu stoupá široké terénní schodiště složené z několika krátkých ramen, stupně žulové, po stranách schodiště vytvořeny nevysoké terasy, opěrné zídky z nasucho kladeného lomového kamene a neomítnuté. Průčelí lodi i presbytáře hladce omítaná stejně jako jižní předsíň a sakristie s oratoří.

V patě severní jižní stěny lodi a v severním úseku západní stěny předsazený hladce omítnutý sokl, ukončený šikmou nebo lehce vyžlabenou ploškou. Koruna zdiva nepředsazená před líc, pouze vytaženy námětky. Plocha západního štítu přerušena hmotou věže, ramena zalícovaná se stěnou. Horní linie štítu tvoří volutové křivky prostřídané vodorovnými ústupky, v patách nad volutami cihelné omítnuté ozdoby jehlancového tvaru. V podélných stěnách po jednom okně s lomeným záklenkem, špalety zešikmené, v ostění dvoudílné kamenné kružby. V jižním okně dva půlkruhové obloučky s jetelovými listy a ve vrcholu kruhová obruč se čtyřlistem kolem malého kruhu (dělící sloupek chybí), dřevěný dělený rám (snad 2. pol. 19. stol.), ve vrcholovém obrazci kružby drobná sklíčka (barokní ?). Kružba severního okna složena ze dvou půlkruhových obloučků a rozety s vepsaným soustředným kruhem s trojlistem, v mezikruží čtyři rotující plaménky, výplň tvoří příčle z pásoviny a větší tabulky skla (asi 19. stol.) a v horní kružbě kruhová sklíčka spojovaná olověnými pásky (asi barokní), kruchta osvětlena od západu dvěma na výšku oválnými okny, dřevěný rám v ploše dělený (snad 2. pol. 19. stol.). Jižní lomený a bohatě profilovaný vstupní portál zakrytý přístavbou předsíně. V jižní stěně lodi zazděná kamenná deska s reliéfem anděla, jehož levá větší část zakrytá východní zdí předsíně. Střecha předsíně valbová, pokrytá bobrovkami.

V ose jižní zdi obdélný vstup, v líci osazeny dvoukřídlé dřevěné dveře se svlaky a křížovými závěsy, na ploše plastické kříže (asi konec 19. stol.). V západní a východní zdi po jednom čtvercovém zamřížovaném okénku. Presbytář s předsazeným soklem, ukončeným řadou žulových kvádrů s vyžlabenou šikmou horní ploškou. Koruna stěn cca o 1m výše než na lodi, před korunu stěn přetaženy námětky. Po obvodě 5 opěráků, čela svislá, stříšky pultové kombinované se sedlem.

V západní části jižní stěny slepý obdélný vstup s kamenným ostěním s lištou. Ve východní stěně obdélný slepý vstup s kamenným ostěním s lištou. V závěrových stěnách po jednom lomeně ukončeném okně, jedno ještě v jižní stěně, ve všech oknech dvoudílné kamenné kružby, ve spodní části dvojice hrotitých obloučků s mniškami, ve vrcholu rozeta s trojlisty či čtyřlisty nebo sférickými trojlisty, zasklení tvoří větší tabulky dělené příčlemi z pásového železa (2. pol. 19. stol.?), v jižním okně ve vrcholové části kružby kruhové čočky do olova (snad barokní). Hranolová věž hladce omítaná, na S a J stěně s předsazeným soklem ukončeným šikminou. Okraje západní stěny zesíleny opěráky s šikmými čely. Přízemí osvětleno od západu obdélným oknem, v líci dřevěný rám vyplněný pletivem (20. stol.), v 1. patře štěrbinový obdélný otvor v jižní stěně, výplň z pletiva chyceného k dřevěnému rámu (asi 20. stol.), 3. patro má v S, J a Z stěně drobné obdélné okno, ostění po obvodě jemně okosené, v dřevěném rámu pletivová výplň (patrně novodobé), ve 4. patře na každé straně jedno obdélné okno s pískovcovým okoseným ostěním. V J, V a S okně vložený dělící hranolový sloupek, okna zajištěna pletivem v dřevěném rámu (asi 20. století). Horní okraj pultové střechy sakristie plynule navazuje na střechu presbytáře, tašky bobrovky, před korunu severní stěny přetaženy námětky.

Oratoř dostupná od východu pravoúhlým vstupem s fošnovou zárubní, dveře prkenné svlakové s rozvilinovými závěsy (asi barokní). Sakristie osvětlena od východu oknem tvaru kvadrilobu, v líci dřevěný rám (snad 1. pol. 19. století) za rámem proplétaná mříž. Po straně dveří na oratoř čtvercové okno s dřevěným rámem a dvojitým děleným zasklením, dnes pouze vnější křídla (asi klasicistní).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)