Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Ostrava-město » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Bartoloměje - Olbramice (kostel)

Kostel sv. Bartoloměje - Olbramice (kostel) [39839]



Kostel svatého Bartoloměje je zapsán v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek pod r.č. 8-1648.

Popis budovy kostela svatého Bartoloměje:


Jedná se o jednolodní podélně orientovanou stavbu s půlkruhovým závěrem kněžiště a dvěma zákristiemi, s masívní kvadratickou věží, přestavenou v západním průčelí, ve které jsou dnes umístěny tři zvony. Bohužel, jejich jména nejsou známa. Původní 2 zvony – velký a střední – byly zrekvírovány v 2. světové válce a nahrazeny železnými, které byly zhotoveny ve Vítkovických železárnách. Malý zvon je odlit z bronzu. Pod věží je kůr s varhanami. Vnitřek je zaklenut valenou klenbou. Vše je omítnuto. Sedlová střecha je kryta taškou, báň a věž mosazným plechem.

Historie:

Založení kostela sv. Bartoloměje spadá do období vzniku obce. Jádro této stavby je gotické - z 2. poloviny 14. století. V době svého vzniku patřil i s tvrzí a vesnicí knížatům opavským. Od 16. století byl součástí bravantské farnosti jako její filiální (synovský) kostel. V letech 1670-1690 byl dovybaven vším potřebným, jako základní majetek mu byla dána do užívání 2 jitra pole, ale ta nebyla obdělávána a ležela ladem. V roce 1750 byla původně dřevěná věžovitá stavba zbarokizována a přestavěna na větší s jedním oltářem, jehož obraz namaloval roku 1751 malíř Elias Herbert, rodák z Fulneka. Obraz byl opraven P. Vincentem Hurníkem z Bohuslavic v roce 1996. V roce 1772 byly na věž zavěšeny zvony od olomouckého zvonaře Wolfganga Strauba. Další rekonstrukce kostela proběhla v letech 1849 - 1850, kdy byl zásluhou p. hraběnky Blucherové z Wahlstattu opatřen novou „knoflíkovou˝ věží“ a byly vysvěceny zvony. Kromě pozlaceného stříbrného kalicha byla výbava doplněna i mosazným kalichem a podnosem. Během doby když nastal zvětšený počet obyvatelstva a kostelní budova byla malá, ujala se toho paní patronka Marie hraběnka Blucherová z Wahlstattu a v roce 1865 (letopočet uveden nad vchodovými dveřmi) nechala kostel zvětšit. Na místo dřevěného stropu přišlo klenutí, budova byla prodloužená, přistavěna věž a sakristie. Stará šindelová krytina byla změněna v červené tašky. Hned na to postavily obě obce první farní budovu a nejnutnější budovy hospodárské. První kněz byl dosazen v roce 1868.

Od podzimu roku 1999 probíhaly v kostele sanační práce. Po dvou letech se ukázalo, že byly sanační práce nedostačující, proto byl 12. 11. 2001 kostel uzavřen. Byly znovu očištěny venkovní i vnitřní spáry a celé zdivo. Od zdi byl odsunut a opraven zadní oltář, obnoveny a vyčištěny původní větrací kanálky a vytvořen větrací komín, který je propojen kolem zdi celého kostela a ústí nahoře ve zvonici. Byly odkopány zákristie i podlaha v lodi kostela, vše znovu zaizolováno a zabetonováno. Toto vše by mělo zabránit vlhkosti, která negativně ovlivňuje celé prostředí kostela; nejvíce trpí právě varhany, které byly obnoveny a velmi krásně rekonstruovány v roce 1980. Tyto práce financoval farní úřad ze sbírek občanů, darů věřících z blízkých i vzdálenějších farností, obecní úřady v Olbramicích a ve Zbyslavicích, přispěly i některé místní firmy. Kolem kostela se nachází hřbitov, obehnaný cihlovou zdí se dvěmi kovanými vraty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)