Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » hrad, zámek, tvrz » Ratboř (starý zámek)

Ratboř (starý zámek) [39824]

Kulturní památka (KP)

Rozsáhlý areál zahrnující dvojici zámků: Starý zámek středověkého původu byl upraven v baroku a koncem 19. století, Nový zámek je modernistická novostavba z let 1911-1915 podle projektu arch. Jana Kotěry. Zámek je patrová budova na půdorysu písmena T s portikem nad hlavním vstupem. Směrem k hospodářskému dvoru stojí moderní půlkruhový přístavek zimní zahrady. 
Objekt byl postaven v roce 1723 a má zachovalou klenutou renesanční místnost z původní gotické tvrze. V letech 1912-15 byl upraven J. Kotěrou.

Areál zámku se rozkládá na západním okraji vsi. Jádrem areálu je Starý zámek a západně od něj stojící Nový zámek, kolem nichž se rozkládá park obehnaný zdí a plotem (úsek jižně od starého zámku). Na jižní straně dvě brány, při třetí na východní straně stojí vrátnice. Před jižním průčelím Nového zámku je umístěna fontána. Západně od Nového zámku stojí skleník a východně od stojí nevelký čtvercový objekt - altán (kde byly prý opice). Severně od Nového zámku stojí novodobé objekty, které nejsou předmětem ochrany. K Starému zámku na severu a východně přiléhal hospodářský dvůr, jehož většina objektů zanikla, došlo k přeparcelování a nové zástavbě. Dochovaly se pouze: obytné staveni čp. 2 a 82 (není předmětem ochrany) při severní straně parku a sýpka (špýchar) na východní straně areálu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)