Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mnichov (obec) [3982]



Desátého července roku čtrnáctistéhotřicátého - sedmého, byla zdejší obec jménem Mnichov, nacházející se deset kilometrů severovýchodně od slavných Mariánských Lázní, jmenována městem. Její jméno bývá spojováno se starou poustevnou a kaplí, které stávaly západně od obce v údolí Mnichovského potoka - poutním místem, ke kterému mířila procesí z celého okolí. Zvláště, když zde byl asi před čtyřmi sty roky nalezen v troskách staré kaple zázračný obraz sv. Siarda, v jehož moc věřili všichni, kdo ho spatřili. Městu, bohatému na mlýny, bylo už téměř před pěti sty roky uděleno českým králem Vladislavem II. právo varečné. Takže v pozdějších dobách bývalo v obci až sto právovarečníků piva. Obec byla slavná. Pan Jošt z Mnichova se stal sekretářem krále Jiřího z Poděbrad. Dosáhl jeho plné důvěry a za své služby byl povýšen do stavu rytířského. - V roce 1549 město až na devět obyvatel vymřelo, a proto muselo být nově osídleno. Z té doby datuje se i vznik městského znaku: červený štít se Ivem a nad ním kolčí helma s korunou, černozlatým závojem a jeleními parohy.

V roce 1637 měl už Mnichov svého městského soudce a s ním i právo soudní, sirotčí i hrdelní. V té době žilo v obci sedmdesátsedm měšťanských rodin, většinou rolníků a řemeslníků. Roku 1725 byl postaven barokní kostel sv. Petra a Pavla, který patří mezi nejkrásnější na Tepelsku ... a v roce 1730 i barokní jednopatrová radnice se zvoničkou, štukovou výzdobou a pranýřem.

Roku 1727 vydal Karel VI. důležité nařízení o povinné cestě z Chebu do Prahy přes Mnichov a o deset let později povolil Mnichovským čtvrteční obilní trhy. Mnichov byl rodištěm dobrých muzikantů. Vedle slavných mariánskolázeňských kapelníků Schurwanna a Krüttnera byl tu již skoro před dvěma sty lety založen hudební spolek a místní kapela chodila světem až k Helgolandu. Před stošedesátitřemi lety byla zde brusírna serpentinu,kterou navštívilo několik evropských panovníků, léčících se v Mariánských Lázních. V roce 1856 vysvětil kardinál Schwarzenberg nový klášter Školských sester de Notre Dame a otevřel výchovný dívčí ústav. Mnichov byl v oněch dobách veliký. Žilo v něm 1137 lidí ve 135 domech.

K dnešnímu Mnichovu patří dvě přilehlé obce Rájov a Sítiny a žije zde celkem 352 obyvatel. K největším zajímavostem současného Mnichova patří kostel sv.Petra a Pavla v Mnichově,kostel Nanebevzetí Panny Marie v Sítinách a kostel sv. Jana a sv.Pavla v Rájově. V samotném Mnichově sídlí Obecní úřad, je zde poštovní úřad, restaurace se společenským sálem pro 150 Iidí, Autoopravna,prodejna potravin,autobusové spojení s Mariánskými Lázněmi a Karlovými Vary. V bývalém klášteře Školských sester de Notre Dame je v současné době Ústav pro mentálně postiženou mládež se 75 svěřenkami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mnichov (obec) Domažlice
obec, osada Mnichov (obec) Cheb
obec, osada Mnichov (obec) Strakonice
obec, osada Mnichov - Vrbno pod Pradědem (městská část) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)