Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Osek nad Bečvou (obec) [39768]



Obec Osek nad Bečvou je začleněna územně pod okres Přerov a náleží pod Olomoucký kraj. Příslušnou obcí s rozšířenou působností je město Lipník nad Bečvou. Obec Osek nad Bečvou se rozkládá asi devět kilometrů severovýchodně od Přerova a pět kilometrů jihozápadně od města Lipník nad Bečvou. Tato část střední Moravy se historicky a etnograficky nazývá Haná. Území této středně velké obce trvale obývá cca 1200 obyvatel. Katastrem obce protéká řeka Bečva na níž stojí dva jezy, a podél prochází stejnojmenná cyklostezka.

Pro děti školního věku je v obci k dispozici základní škola vyššího stupně a rodiče menších dětí mají k dispozici také školku. Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní areál s umělým povrchem, dětské hřiště s hřištěm pískovým a pro vyznavače Petrova cechu také rybářský revír Jadran, na kterém je také možnost  se okoupat. Dále v obci najdete knihovnu, kostel a dva  hřbitovy. V obci má externí ordinaci jeden praktický a dětský lékař. Z další občanské vybavenosti je zde matriční a poštovní úřad. V obci lze využívat plynofikaci, kanalizaci i veřejný vodovod. 

Obec Osek nad Bečvou leží v průměrné výšce 225 metrů nad mořem. První zmínku o obci nalezneme v historických pramenech v roce 1322. Celková katastrání plocha obce je 1303 ha, z toho orná půda zabírá 75 %.

 

Historie obce

Největší zásluhu na zaznamenání života naší obce v minulosti má první kronikář Jan Baďura (
strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Osek nad Bečvou (obec) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)