Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zámek - Měšice (zámek) [39640]

Kulturní památka (KP)

První historicky doložené zprávy o obci Měšice, která se nachází na severovýchod od Prahy, asi v jedné třetině cesty do Mělníka, jsou datovány rokem 1294. Tou dobou zde stávala tvrz, zprvu dřevěná, později kamenná. Okolo tvrze se postupně usazovali obyvatelé, kteří se převážně živili zemědělstvím. Přesné umístění tvrze ale není zcela jednoznačné. Podle umístění středověké kamenné studně asi 300 m jižně od dnešního zámku, je ale nejpravděpodobnější, že původní tvrz i původní obydlí bývala někde v těchto místech. Dnes již studna neexistuje, zanikla. Na předpokládané původní lokalitě, jižně od železniční trati, je pole. K roku 1400 je uvedeno, že tvrz i obec byla v držení pražského občana Vanka Duršmída. Během husitských bouří zabrali tvrz pražané. Později byl její správou pověřen Jan z Kněževsi. Po něm byla tvrz a dvůr v držení Matěje od Mouřenínů, kterému v roce 1434 pražská obec potvrdila, že na zástavbu tvrze a dvora vynaložil 195 kop grošů. Zpráva z roku 1436 připomíná držení dvora Vankem Duršmídem a původní držení objektu křižovníky Matky boží z Malé Strany – johanity.

V roce 1454 se vlastnictví Měšic ujímá Zdeněk ze Šternberka, kterého v držení potvrdil Jiří z Poděbrad. Držení tvrze a dvora ale omezil jen na dobu jeho života. Po jeho smrti měly být statky vráceny johanitům. Smlouva však nebyla dodržena pro další historické události. Vlastnictví nemovitosti se opět zmocnilo Staré Město pražské. Majitelé se často střídali, ať koupí, lupem nebo konfiskací, až zpustlý objekt po třicetileté válce roku 1651 zdědil Jan Hertvík z Nostic. Ten jej prodal a opět koupil zpět v roce 1677. Od té doby byla tvrz i vesnice již v držení rodu Nosticů. Rodina Nosticů měla své sídlo na zámečku v Pakoměřicích.

Rokokový zámek rodu Nosticů v Měšicích s prvky klasicismu byl postaven pro Františka Antonína Nostice v roce 1767 až 1775 podle Antonína Haffeneckera místo kamenné tvrze. V roce 1780 až 1790 byla přistavena na severní straně boční křídla v pravém úhlu, mezi nimiž vznikl čestný dvůr. Původní budova byla obdelníková, dvoupatrová, s mansardovou střechou, členěná na vstupní zahradní fasádě trojicí rizalitů, z nichž střednímu je představen sloupový balkón. Zahradní fasáda je členěna v rustikovaném přízemí lizénami a obdélníkovými okny, na pilastry dosedají ve 2. patře mohutné konzoly a na půlící římsu obdelníková okna. Obě patra rizalitů spínají pilastry, při střední ose středního rizalitu polosloupy. Boční přistavěná patrová křídla jsou jednodušší, členěná lizénami.

Vnitřní výtvarná výzdoba zámku je dílem Josefa Hagera (hlavní sál v 1. patře), Václava Ambrozziho a Petra Prachnera (zámecká kaple svaté Alžběty Durynské). Z kaple jsou dnes zachovány jen fragmenty. Původně kaple zaujímala část přízemí a 1. patra v západní části hlavní budovy.

V západním křídle bylo také v 1. patře již neexistující zámecké divadlo. K zajímavostem zámku patří, že zde v letech 1776-1785 působil Josef Dobrovský jako vychovatel. V roce 1775 na hlavní věžičce zámku postavil profesor lékařství a fyziky doktor Jan Tadeáš Klinkoš jednohrotový hromosvod, pravděpodobně první v Čechách. Zámek tím uchránil od požáru při úderu blesku.

Na jižní průčelí zámku navazovala francouzská zahradapřecházející v anglický park, kdysi jeden z nejkrásnějších v Čechách; dnes až na nejbližší okolí zámku zcela zpustlý. Na sever od zámku byly postaveny hospodářské budovy a jízdárna. Na jižní straně byl založen anglický park o rozloze asi patnácti hektarů. V parku byly vysázeny vzácné dřeviny (například liliovník tulipánokvětý).

V roce 1945 byli Nosticové vyhnáni do Rakouska. Po roce 1948 byla v zámku zřízena politická škola Revolučního odborového hnutí (ROH). V šedesátých letech dvacátého století byl zámek upraven na nemocnici s interním a neurologickým zaměřením. V červenci roku 1996 převedla vláda České republiky zámek i s nemocnicí v rámci privatizace některých zdravotnických zařízení do vlastnictví obce Měšice. Zastupitelstvo obce se rozhodlo udržet v zámku nemocniční provoz a ve výběrovém řízení přijalo projekt tehdejší nadace ČANT. Od prosince roku 1996 je nemocnice provozována Občanským sdružením pro provoz Centra integrované onkologické péče.

Místním občanům slouží obcí rekonstruovaná tělocvična.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)