Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » hrad, zámek, tvrz » Domašov nad Bystřicí (tvrziště)

Domašov nad Bystřicí (tvrziště) [3964]



Místo tvrze se nachází na téměř pravoúhlé terénní hraně přímo nad Domašovem nad Bystřicí, v blízkosti hřbitova a asi 120 m nad kostelem. Ve své podstatě se dá tvrziště považovat za zaniklé, protože na to že zde tvrz stávala už upozorňuje jen několik nepatrných terénních náznaků, částečně výhodná poloha a kdo netuší, že zde sídlo stávalo, ho bez povšimnutí přejde.

Tvrz stála v okrajové poloze, v jihovýchodním cípu terasy s dobrým výhledem do údolí. Její umístění zajišťovalo přirozenou ochranu jižní a východní strany strmým srázem. Naopak severní a západní strana jsou rovinaté a od nich byla tvrz oddělena obloukem příkopu, jehož porušený pozůstatek se dodnes zachoval v jihozápadní části, nad cestou od kostela směrem ke hřbitovu, která tvrz ze tří stran obtáčí.

To že cesta vede tudy, po vrstevnici srázu pod tvrzištěm, navozuje myšlenku buď využití starší cesty, snad původní, byla by tak pod výbornou kontrolou obránců hradu, spíše se ale jedná o novodobý přístup ke hřbitovu. Navíc na ploše zarovnaného tvrziště je vidět pravidelné zarůstající utváření okrasných keřů, což naznačuje že zde dříve byl park či bylo upraveno pro jiné společenské využití. Dnes využito není.

Zmíněný čtvrtkruh příkopu vydělil lichoběžníkovou plochu tvrze o rozměrech asi 40 x 35 m. Zachovalý několikametrový úsek příkopu nad cestou má dnes šířku asi 7 m a je dost mělký, jeho původní šířka byla jistě i dvojnásobná, dnešní stav je výsledkem jeho srovnání s okolním terénem, při němž byl jistě zničen i předpokládaný val.

Přesto se na vnější straně zachované části příkopů zdá, že zde kousek valu zůstalo a jeho asi 0.5 vysoký krátký pruh lze ve vysoké trávě vysledovat. Jádro jé téměř rovné, jen z jihu se také zdá, že pod ním mohla být ještě nižší, několik metrů široká terasa, třeba úzké předhradí. Ve východní části jádra, na jeho okraji, je také několik prohlubní. Vzhledem k tomu, že místo bylo upravováno a srovnáno, jedná se spíše o pozůstatky novodobé činnosti, které s původní situací nemají nic společného a o středověké zástavbě nevypovídají asi nic.

Jako tvrziště se pak místo jeví nejlíp z protilehlé stráně přes údolí, kdy jeho poloha působí poněkud důstojněji a dominantně.

Roman Řezáč


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)