Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Vejvanovice (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Vejvanovice (kostel) [39519]



KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE (farní); r.1350 byl farní (Ivanovic); po válkách husitských byla zde fara pod obojí. Pak evangelická; od r.1623 filiální do Chrasti; r.1720 založena fara; r.1724 postavena farní budova a rozšířen kostel nákladem Štěpána Viléma hraběte Kinského. (čerpáno s památní knihy farní z roku 1720).

Budova je zděná, orientovaná; presbyterium gotické, třemi boky uzavřené, s opěrnými pilíři o jednom ústupu; okna okrouhlá, pozdější; loď zevně z XVII. Století; průčelí barokní má štít s volutami; před průčelím nízký sinec přistavený.

Uvnitř v presbyteři zachovala se původní klenba;  skládá se z jednoho obdélného travée křížem sklenutého a závěru o pěti klenebních polích; žebra jednoduchá, čtverhranná, široká, na hranách něco málo přiseknutá.

Loď 13,50m dlouhá, 8,90m široká; presbyteř 6,85m dlouhý; 5,44m široký; střední stěna závěru 2,30m šir. Schéma podobné kostelu v Ranné.

Hlavní oltář; obraz Nanebevzetí Panny Marie a obraz Boha Otce v hořením oválném poli, obklopeny jsou dřevěným, vyřezávaným, bohatě prolamovaným rámováním, skládající se z listového ornamentu, dosti plochého reliéfu. Pd téhož mistra, jako oltář v Kostelci u Městce. XVIII.stolrtí, 1.pol.

Oltáře postranní, sv. Barbory a sv. Antonína Paduánského a obstojným řezaným rámováním barokního slohu.

Stojan na svíčky železný, kutý; noha třídílná; hoření část pro svíčky o třech patrech XVII století.

Svícny mosazné, dva větší a dva nebší; točené; dřík se třema prstenci; miska profilovaná. XVI století.

Skříň na bohoslužebné náčiní a roucha v sákrisii, vykládaná; s postavami sv. Petra a Pavla a andělů; dobrá řemeslná práce z XVIII století.

Zvonice dřevěná, na čtverhranné základně, nízká, prkenná s plochou střížkou. Zvony tři: 1.Průměr 0,80m, výška 0,67m s nápisy po bocích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)