Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » zajímavost » Werichova chata u Velhartic (zajímavost)

Werichova chata u Velhartic (zajímavost) [39401]



Obdivovatelům Šumavy je známo a má pro ně velký význam, že lásku k Šumavě s nimi sdílel i velikán české kutury Jan Werich. Na pobyty Jana Wericha na Velharticku si stále starší obyvatelé pamatují, a  vztah Jana Wericha k Velharticím, jeho chata, rybaření jsou stále živým předmětem zájmu zdejších lidí i turistů. 

Jan Werich byl český filmový a divadelní herec, dramatik, scénárista, spisovatel a publicista, významný představitel. meziválečné divadelní avantgardy a poválečné české divadelní kultury. Do dějin se také zapsal jako jedna z hlavních postav meziválečného Osvobozeného divadla. Jan Werich byl vášnivý rybář. Potok, nejlépe pstruhový byl základní podmínkou, když si s manželkou Zdenou hledali místo, kde by si postavili chatu. Pozemek v krásném údolí koupila Werichova žena v roce 1938 za 27 335 korun od Václava a Alžběty Hanzíkových, kteří měli vedle mlýn a pilu.

Chata se nachází mezi ramenem říčky Ostružná a širokou mlýnskou strouhou, odvádějící vodu od mlýna a pily, na prostorné, rovné louce.  Stavbu navrhl architekt František Zelenka, který byl zaměstnán v Osvobozeném divadle v l.1929 - 1932 jako šéf výpravy. Pro milovníky Šumavy může být zajímavý fakt, že poslední, co ve svém životě Jan Werich viděl, byla jeho chata u Velhartic na Šumavě. Tady v roce 1980 ztratil vědomí a v nemocnici už se neprobral. Do nebe si tedy nesl obraz místa, které si kdysi sám vybral a měl nade vše rád a které nazýval "Údolí štěstí". Jan Werich zemřel 31. října roku 1980 v Praze.

Kolem Werichovy chaty vede naučná stezka Velhartice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)