Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » drobná památka » Barokní sloup Ecce homo (drobná památka)

Barokní sloup Ecce homo (drobná památka) [39394]



Barokní sloup Ecce Homo v sedle Rozvodného vrchu(673m) u státní silnice z Moravského Berouna do Dvorců, který dal i název silnici ze Šternberka do Dvorců a také název známým závodům Ecce Homo ve Šternberku.

Konec 17. stol. a začátek 18. stol. byl obdobím válek, krajem procházela polská a jiná vojska na pomoc Vídni napadené Turky, a jak píše kronikář „Ustavičná válka přispěla ke zdivočení lidí. Lupiči, mezi nimi propuštění a uprchlí vojáci, činili cesty nejisté", bylo velké nebezpečí rozšíření různých nemocí a nákaz.

Radní města Dvorců se dohodli a v r. 1710 postavili u cesty na hranicích s katastrem města Berouna u Rozvodného vrchu barokní sloup Ecce Homo (Ejhle člověk) se sedícím Spasitelem s trnovou korunou. Název dostal barokní sloup podle slov Ecce Homo (Ejhle člověk) římského místodržícího Piláta, která pronesl ve chvíli, kdy Ježiše zbičovaného a trním oděného vedli římští žoldnéři na Golgotu. Později se toto označení vžilo pro umělecké ztvárnění Kristových soch s trnovou korunou a v posměšném rouše, zpravidla sedícího. Podobných barokních soch s Morovým sloupem, je v naší oblasti velmi málo. Na přední straně podstavce sloupu je německý nápis „ke cti korunovanému bolestnému králi Ježiši Kristu, našemu Spasiteli a Obnoviteli duší, je tato smuteční stavba vztyčena, aby křesťanům připomínala hořké utrpení a smrt našeho Vykupitele a aby též přiváděla k soucitu s tím, jenž umíral ve velkých bolestech . Anno MDCCX." Když se v r. 1714 morová nákaza přiblížila ke Dvorcům, ustavili radní tzv. Dvoreckou fortnu z mladých občanů, která měla za úkol střežit od 1.1. do 18.2. a 18.7. do 30.12.1714 u městských bran, aby se žádný nemocný do města nedostal a zabránili tak, že se morová nákaza Dvorcům vyhnula. Do roku 1945 byl název sloupu na všech mapách oblasti .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)