Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Fryštát (zámek) [39234]




Empírový zámek Fryštát je jedinečnou památkou svého druhu ve zdejším regionu a představuje opravdový unikát v regionu, který byl původně předurčen k výlučné industrializaci. O této smutné skutečnosti svědčí i fakt, že se zámek Fryštát dochoval pouze jako jediný ze tří honosných zámků, které se na území města nacházely ještě ve 20. století.

Historie zámku je spjata především s jeho zakladateli, kterými byla knížecí rodina těšínských Piastovců, a s jeho posledními majiteli, hraběcím rodem Larisch-Mönnichů , který měl významné postavení u císařského dvora a byl spřízněn s císařovnou Alžbětou zvanou „Sissi“. 

Od roku 1997 je zámek po rozsáhlé rekonstrukci přístupný veřejnosti. V průběhu prohlídky stylově zařízených místností jak hlavní budovy zámku, tak budovy Lottyhaus, jste zasvěceni do života šlechty na přelomu 19. a 20. století . Jedna z reprezentačních místností slouží ke konání svatebních obřadů, to vždy první sobotu v měsíci, a příležitostných koncertů komorního charakteru. 

Zámek je z jedné strany spojen krytou chodbou s oratoří kostela Povýšení sv. Kříže a z druhé strany je skleněnou chodbou propojen s vedlejší budovou „Lottyhaus“, se kterou tvoří jednotný architektonický celek. U hlavního vstupu jsou po obou stranách umístěny dvě raně barokní sochy Herkulů.  

Z jižní strany je zámek obklopen zámeckým parkem (park Boženy Němcové) rozkládajícím se na ploše 36 ha. V parku s mnoha vzácnými dřevinami, který v současné době prochází významnou rekonstrukcí, se nachází dětský koutek ve stylu slovanského hradiště a rekreační areál „Loděnice“, kde je možno zapůjčit si loďky na projížďku slepým ramenem řeky Olše. Ve střední části poblíž bývalých koníren se nachází zookoutek s výběhem pro vysokou zvěř a drobným vodním ptactvem.  


Prohlídkové trasy:

Jak probíhají … 

Prohlídky zahrnují 3 návštěvnické okruhy. První okruh vede hlavní budovou zámku Fryštát (I.) a další dva okruhy jsou vedeny vedlejší budovou – Lottyhausem (II. a III.). 

Prohlídky prvních dvou okruhů (tj. I. a II.) trvají každá cca 55 minut a jsou vedeny pouze s průvodcem. Poslední prohlídka začíná vždy 60 minut před ukončením provozu, tj. v 16,00 hodin. Zahajování prohlídek probíhá v půlhodinových intervalech.  

V jedné skupině návštěvníků expozic I. a II. okruhu může být maximálně 20 osob. Pro III. okruh může být v jedné skupině návštěvníků maximálně 30 osob. 

Prohlídky návštěvnických okruhů zámku osobami na invalidních vozících je nutné ohlásit předem pro zajištění přesunu za asistence personálu zámku. 

Co můžete vidět…  

V průběhu I. a II. okruhu se návštěvníci seznámí s vybavením šlechtických sídel včetně uměleckohistorických sbírek z období 16. až 20. století. Nejvýraznější zastoupení zde mají sbírky a nábytek posledních majitelů zámku, kterými byli Larisch-Mönnichové. Významně je zde zastoupena i ukázka měšťanského bydlení 19. století nacházející se v Lottyhausu.  

Při prohlídce zámeckých interiérů hlavní budovy zámku Fryštát upoutá iluzivní klasicistní výzdoba stěn a stropů, která navozuje atmosféru antického Řecka a Říma. Jednotlivé místnosti nesou název podle jejich hlavní charakteristiky či určení, jako například Hudební salon, Růžový salonek, Malá pracovna, Orientální salonek, Dámský budoár, Zámecká jídelna, Modrý salonek, Renesanční sál apod. V salonech se nachází zajímavý soubor barokních rytin s loveckými motivy. K vidění je zde vídeňský a míšeňský porcelán včetně porcelánových výrobků jiných proveniencí. Vzácná malířská díla jsou doplněna významnými rodovými portréty rodiny Larisch-Mönnichů. Význam tohoto bohatého šlechtického rodu dokládá i zlatá medaile rakouského císaře Ferdinanda I. věnovaná znamenitému průmyslníkovi Jindřichovi Larisch-Mönnichovi při příležitosti konání Světové výstavy ve Vídni. Karvinský zámek se může pochlubit i znamenitým souborem ručně vázaných koberců francouzské výroby z 18. století. Zvlášť cenný je však knižný fond bývalé zámecké knihovny Solca. Expozice je pro zpestření doplněna dobovými oděvními doplňky.  

III. okruh představuje ukázku českého výtvarného umění významných českých umělců 19. století ze sbírky Národní galerie Praha. Nechybí zde díla tak slavných českých jmen jako je Mikoláš Aleš, Václav Brožík, Jaroslav Čermák, Antonín Chittussi, Antonín Machek, Antonín a Josef Mánesovi, Luděk Marold, Julius Mařák, Karel Purkyně, František Ženíšek, Jakub Schikaneder, Antoním Slavíček a další. Určitě stojí zato tuto krásnou expozici navštívit.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)