Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Domažlice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Víta - Mířkov (kostel)

Kostel sv. Víta - Mířkov (kostel) [39176]

Kulturní památka (KP)

Kostel stojí ve střední části obce při severním okraji návsi, v nevýrazném svahu klesajícím východním a jižním směrem, při patě obvodového zdiva štěrkový chodníček zarostlý z velké části trávou. Terén od obvodových stěn pozvolna klesá k jihu a východu, na zbývající strany cca vodorovný, okolí zatravněné. Volně stojící orientovaná zděná omítaná jednolodní stavba s obdélnou lodí a užším presbytářem bez opěráků s trojbokým závěrem na půdorysu třech stran pravidelného osmiúhelníka. Po severním boku presbytáře čtyřpatrová věž v přízemí se sakristií a v posledním patře se zvonovou stolicí. Loď krytá sedlovou střechou s delšími námětky, tašky Bramac, místo vikýřů pouze tašky s větracími otvory. Hřeben sedlové střechy níže než u lodi, nad závěrem valby, tašky Bramac.

Na věži jehlancová čtyřboká střecha s námětky pokrytá měděným plechem, na nízké hrotnici makovice a kříž. Spodní partie zdiva lodi zvýrazněny malovaným pásem, po celém obvodě zděná korunní římsa se složitějším maltovým profilem, na západní straně a volném úseku západní fasády krytá taškami. Podélné fasády rozděleny mělce vystupujícími lisénami na dvě pole, při nárožích západní stěny lisény doplněné navíc plochou čabrakovou hlavicí se střapcem, hlavice položena římskou, podobná liséna také při jižním okraji východní stěny. Při terénu na severní a západní straně ponechaný pás zdiva bez omítky, v celém rozsahu z lomového kamene.

Západní štít zděný hladce omítnutý, čelo zhruba zalícované se stěnou, v patách osazeny kamenné koule, následují voluty a šikmá lehce probraná ramena, nad etážovou římskou zakrytou plechem pak vykrajovaný tympanon s půlobloukem nahoře, ve vrcholu osazený železný křížek, ramena oplechovaná a provázená malovaným páskem, při okrajích spodní etáže štítu lisény s čabrakovými hlavicemi. Pod hlavicemi plochá římska, v ploše pak ve štuku provedený erb Trauttmansdorfů. Zděné a hladce omítnuté čelo východního štítu zhruba v zákrytu s povrchem fasády, oplechovaná horní plocha po délce vykrajovaná podobně jako u západního štítu. V ose západní zdi hrotitý portál, žulové ostění široce okosené se strmými diagonálními přechody do hranolového trnože, přechodové plošky odděleny nízkým svislým páskem, v ploše archivolty dva výžlabky oddělené pásky a zářezem, dveře mají svlaky a diagonálně skládanou prkennou výplň, závěsy z pásového železa mají ozdobně rozvětvené okraje, v horní ploše dveří plechové rozetky (17. stol.?). Po stranách portálu zazděny dva kamenné náhrobky.

Kruchta přisvětlena od západu dvěma obdélnými okny s lomeným záklenkem, omítkové ostění lemuje ústupková šambrána, dřevěný dělený rám (novodobý). V západní části severní stěny hladký obdélný žulový portál, v líci dřevěné dvoukřídlové dveře se svlaky a pásovými závěsy, výplň z vodorovně kladených prkének (konec 19. stol.?). V podélných stěnách dvě široká okna s mírně stlačenými záklenky, lištové šambrány, dřevěný rám v ploše dělený (snad 2. pol. 19. stol.). Pod východněji situovaným jižním oknem zazděný obdélný portál, s žulovým hladkým ostěním se závěsy po dveřích, zazdívka lícuje se stěnou. Těsně vlevo od okna nad zazděným portálem úzké zazděné okénko s lomeným záklenkem, nálevkovitá špaleta ze žulových bloků, uvnitř zbytky nátěrů (při vrcholu se jeví křížek). Blíže východnímu okraji jižní fasády naznačeno v omítkové vpadlině zrušené obdélné okno s hrotitým záklenkem. Koruna stěn ve stejné výšce jako na lodi, profilace římsy totožná. V půdorysných zlomech závěru mírně vystupující lisény s bochníkovitě vypouklými čabrakovými hlavicemi se střapcem, nad hlavicemi ústupkové římsky, stejná liséna uprostřed jižní zdi. V jižní stěně dvě obdélná okna s cca půlkruhovým záklenkem, šambrány profilované s vrcholovým klenákem, dřevěný dělený rám (konec 19. stol.?), stejné okno také v jihovýchodní a východní zdi, na ploše severovýchodní stěny iluzivní okno naznačené šambránou.

U věže sokl vyznačený malovaným pruhem, korunní římsa zděná, šikmo podseknutá s oblounem v patě. V rozsahu spodní etáže nárožní lisény, ukončeno římsou krytou taškami (výškově odpovídá korunní římse presbytáře). V horním dílu pouze malované pásy v nárožích. Na východní straně obdélný vchod s nadsvětlíkem, ostění žulové hladké, dveře dřevěné se svlaky a klasovitě skládanou prkennou výplní, závěsy pásové (asi 1. pol. 18. stol.), v nadsvětlíku dřevěný rám (asi 19. stol.), před ním proplétaná mříž. Ve 2. patře na západní a východní straně drobné kruhové okénko se zděným ostěním a paspartou, výplň tvoří síťka. Ve 4 patře na každé straně rozměrné okno s cca půlkruhovým záklenkem s lištovou šambránou, dřevěný rám rozdělený křížem, v ploše prkenné novodobé žaluzie.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)