Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » vrchol » Tři Bubny (kopec)

Tři Bubny (kopec) [39166]



Na severní straně obce Orel se zvedá kopec, zvaný Tři Bubny. Stojí zde kostel sv. Jiří, bývalá hájovna, hostinec a hospodářské stavení. Stará cesta je vzpomínána již z roku 1596, kdy tudy táhlo vojsko Viléma Trčky proti Turkům. Tato silnice bývalá nazývána Francouzská, protože tudy táhli Rusové i Francouzi v napoleonských válkách.

Pojmenování Tři Bubny je poměrně nové - nejspíše z 18. století (1712). Tou dobou zde existovala již krčma s tímto názvem. K místu se váže pověst ze slezských válek s Pruskem (1740-1745), kdy údajně tři rakouští bubeníci bubnováním přinutili pruského krále k ústupu. Bubny pak zakopali v kostele pod oltářem.

V roce 1778 dal císař Josef II. vystavět valy, které chránily celé návrší s osadou a kostelem. Dosahovaly výšky 60 m a nahoře byly opatřeny dřevěnou palisádou. Pruská vojska se stáhla z Čech a v březnu 1779 byl uzavřen těšínský mír. Této válce se říkalo pro její krátkost „bramborová“. Valy postupně mizely a v roce 1903 byla přes ně vybudována silnice Orel-Kočí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)