Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » kostel, kaple, synagoga » Evangelický kostel svatého Martina - Hranice (kostel)

Evangelický kostel svatého Martina - Hranice (kostel) [39087]



Malebný jednolodní Evangelický kostel se tyčí nad Masarykovým náměstím v Hranicích u Aše. Dnes je hlavní dominantou obce a v jeho sousedství je místní hřbitov.

Přesný vznik kostela není znám a nedochovali se o něm žádné písemné záznamy ale datuje se na konec 14.století. Pravděpodobně však původně vznikl jako katolická kaple, zasvěcená svatému Martinovi. V 1. Polovině 15. století byl pravděpodobně znesvěcen Husity a pak znovu vysvěcen v roce1432, biskupem Gerhardem ze Salomy. V této době kostel podléhal farnímu kostelu svatého Lorence v dnešním německém Hofu. Samostatnou farou se hranický kostel stal až v roce 1502. V té době již byla faráři vedena kronika, díky které jsou dějiny města dobře znatelné již od 15. století.

V roce 1629 po rekatolizaci českých zemí museli evangeličtí faráři opustit Čechy. Zedtwitzové (šlechta ovlivňující v té době celé Ašsko, včetně Hranic) se marně dovolávali práva na svobodu vyznání, které jim bylo minulými panovníky potvrzováno. Nazpět se vrátili faráři až v roce 1649 kdy využili zákonů daných Vestfálským mírem.

V roce 1719 došlo k přestavbě hlavní lodi kostela. 240 míst v lavicích a dalších 240 ke stání již neodpovídalo potřebám rozvíjející se obce a jejich věřících, kde převládalo evangelické vyznání, a tak byla loď zvětšena a přestavěna v románském stylu. Barokní věž kostela zůstala v původní podobě. Zajímavostí je, že tato věž je založena na stejném základě, jako věž zničeného věž kostela Dobrého Pastýře v obci Podhradí (též nedaleko Aše). A to na čtvercovém základě, dvakrát se ztenčujícím, s osmibokou nástavbou a cibulovitou kupolí. Ještě téhož roku byl kostel znovu vysvěcen, a v následujících letech bylo zakupováno nové vybavení; hlavní zvon v roce1722, střední zvon v roce1725, rozsáhlejší kazatelnav roce1749, nové varhany v roce 1750.

Během první světové války kostel o své zvony přišel. Nových zvonů se kostel dočkal až po válce, v roce 1920.

V dnešní době spadá tento kostel pod evangelickou farnost Aš, která zvažuje jeho rekonstrukci. Postupně probíhá rekonstrukce střechy osazením nové břidlicové krytiny a právě probíhá úprava kostelního náměstí (prostoru před kostelem).

Kostel není běžně přístupný, ale na vyžádání v blízké faře je možno kostel zpřístupnit. Příležitostně se v něm pořádají kulturní akce.

Velkou zajímavostí je funkční původní hodinový stroj z roku 1881, který po dlouhých letech opravil místní nadšenec pan Hertel a to včetně odbíjení hodin na věžní zvony (které jsou v současnosti čtyři) a který chodí denně ručně natahovat.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)