Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žeravice (zámek) [39011]



V roce 1540 za Prokopa Podstatskáho byl v areálu bývalé tvrze postaven nevelký zámeček náhradou za dřívější panský dům na rynku, který daroval Prokop žeravským občanům na radnici. Délka zámečku je 30 metrů, šířka 11 metrů. K zámečku patřila také zahrada obehnaná zděnou zídkou. Žádné okrasné stromy a keře se v ní nezachovaly.

Dveře k poště jsou původní dveře do zámečku. Vcházelo se jimi do širší chodby. V ní byly na pravé straně dveře do dvou místnosti, vlevo vedlo uzavřené schodiště do poschodí. Tmavá chodba se na konci zatáčela doleva o vycházela do zahrady. Z této části chodby se vcházelo do několika sklepních místností.

Širší příkré dřevěné schodiště vedlo podél hlavní zdi a nahoře bylo chráněno dřevěným vyřezávaným zábradlím. Z prostorné chodby, která obcházela schodiště v prvním patře, vedly dveře do sálu, jehož okna směřovala k městečku, do zahrady a ke kostelu. Druhými dveřmi se vcházelo do vedlejší místnosti spojené se sálem. Sloužila pravděpodobně jako zámecká kaple. Naproti sálu byly čtyři pokoje, vždy dva za sebou. Z chodby vedly dveře k točitým schodům na půdu. V místnostech byl strop zdoben jednoduchou štukovou výzdobou. Pod zámečkem je po celé délce sklepení.

Zpočátku byl zámeček majiteli Žeravic obýván, poslední obyvatelkou byla Marie Crestencie z Petřsvaldu, která zde v roce 1775 zemřela. Pozdější majitelé Žeravic bydleli na Buchlově. Kolem roku 1800 sloužil zámeček jako ženská nemocnice a po jejím zrušení zůstal neobydlený. Horní místnosti využíval velkostatek jako panské sýpky, v přízemí bydlely rodiny zaměstnané ve dvoře. Po parcelaci statku v roce 1923 odkoupila obec budovu se zahradou za 39.000 Kčs. V roce 1933 byla v dolních místnostech zřízena pošta a obecní kancelář. Horní místnosti sloužily politickým organizacím, jedna jako modlitebna církve československé. V roce 1937 byly dvě místnosti upraveny pro žňový útulek a později přechodně sloužily mateřské škole.

Velká vnitřní přestavba zámečku byla provedena v roce 1947, kdy zde byla zřízena újezdní měsťanská škola J. A. Komenského. K vyučování dětí slouží budova dodnes jako součást nové základní školy postavené v roce 1964.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)