Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Ostrava-město » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kateřiny - Klimkovice (kostel)

Kostel sv. Kateřiny - Klimkovice (kostel) [38832]



Některé zdroje tvrdí, že v Klimkovicích existoval dřevěný kostelík již ve 13. století, protože v kostelním inventáři je záznam o kostelních zvonech s letopočty 1251 a 1261. Bohužel nejsou dochovány žádné písemné záznamy z tohoto období. S největší pravděpodobností shořely při požárech a to v letech 1848 a 1854. Předpokládá se, že nejstarší část kostela a krátká loď, byla vystavěna okolo roku 1400 a to v gotickém slohu.

V roce 1547 zde nejspíše proběhla přestavba kostela. Lze to usuzovat podle letopočtu na překladu okénka ve staré sakristii. V roce 1572 odkoupil klimkovické panství Ondřej Bzenec z Markvartic. Ten nechal v letech 1578-1579 přestavět v renesančním slohu klimkovický zámek a zároveň také kostel, který pak zasvětil svaté Kateřině. Byla vybudována také chodba, která propojovala první patro zámku s kruchtou kostela. Později byla vybudována také nynější sakristie, dříve využívána jako umrlčí komora. 

Po jeho smrti získal panství Ondřejův synovec Kryštof Bzenec. Smrtí Kryštofa, který neměl žádného potomka, vymřel pak rod Bzenců. Kryštof Bzenec byl také pochován v rodinné hrobce v presbytáři kostela.Po táhlých sporech o dědictví nakonec připadly Klimkovice Vlčkům,  kteří také přijali katolickou víru. Tím od roku 1628 spravoval opět farnost katolický kněz. 

30. srpna 1848 vypukl v hospodě na náměstí požár, který zničil velkou část Klimkovic. Nebyla to ale jediná pohroma. 21. dubna 1854 vypukl požár na klimkovické faře a zachvátil také kostel a zámek. Po tomto ničivém požáru, který zničil veškeré vybavení kostela, byl mimo četné opravy zakoupen také nový mobiliář kostela. Chatrný stav zámku po požáru znamenal přenesení rodinného sídla Wilczků do Dolních Rakous.V roce 1970 probíhaly rozsáhlé opravy kostela, díky kterým se podařilo objasnit některé stavebně historické souvislosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)