Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jana Nepomuckého - Cerhenice (kostel)

Kostel sv. Jana Nepomuckého - Cerhenice (kostel) [38740]



Kompletní oprava kostela sv. Jana Nepomuckého v Cerhenicích byla dokončena koncem roku 2013. Na návrší nad městysem se tak v plném lesku ukázala velmi hezká stavba, kterou pod původní oprýskanou fasádou možná nikdo ani nehledal. Rozsáhlá celková úprava interiéru i exteriéru probíhá od roku 2011. Tak rozsáhlá oprava by podle pečeckého faráře Josefa Nerada nebyla možná bez dotace podpořené starostou městyse Cerhenice Markem Semerádem.

„Kostel byl znovu staticky zajištěn, opraven strop, vnitřní i vnější fasády, provedeno odvodnění kostela. V interiéru byly pořízeny dvě nové oltářní mensy k bočním oltářům (původní se rozpadly) a restaurovány sochy do zasklených skříněk,“ popsal Josef Nerad. Podle jeho slov byla rovněž obnovena elektroinstalace a elektronické zabezpečení kostela. Kartuše byly ošetřeny proti dřevokaznému hmyzu a čekají na celkové restaurování, podmíněné potřebnou dotací, zprostředkované orgánem památkové péče. Trochu ještě problematický k termínu slavnostního otevření je stav přístupového schodiště ke kostelu. „K zlepšení jeho stavu i následné údržby jistě přispělo i odstranění starých a nemocných kaštanů podél schodiště,“ říká farář Nerad.

Slavnostní otevření obnoveného kostela sv. Jana Nepomuckého v Cerhenicích je připravováno na sobotu 19. října 2013, slavnostní bohoslužbou v 10 hodin. Při příležitosti završení rekonstrukce kostela se do městyse na slavnostní otevření chystá kardinál Dominik Duka. „Kostel už je opravený, ale schodiště je stále ve špatném stavu. Chceme se na něj zaměřit a během příštího roku, věřím, konečně opravit,“ říká starosta Marek Semerád.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)