Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Rychnov nad Kněžnou » muzeum, galerie » Muzeum hraček - Rychnov nad Kněžnou (muzeum)

Muzeum hraček - Rychnov nad Kněžnou (muzeum) [38730]




Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou najdete přímo na rychnovském náměstí v budově bývalé radnice a už samotné historické prostory dotvářejí atmosféru starých časů.

Ve třech místnostech se nachází hračky z let 1880 - 1980. Snahou muzea je přiblížit život českých dětí v tomto období, proto jsou zde zastoupeny hračky převážně české a československé výroby. Posláním hračky bylo nejen pobavit, ale především připravit děti na budoucí život. Proto chlapecké hračky jsou převážně technické - různé stavebnice, stolní hry, hrady, cínoví vojáčci, vláčky a další. Děvčatům se nabízely spíš panenky, kočárky, pokojíčky a také hry procvičující drobnou motoriku a tím i nácvik ručních prací. Kromě těchto hraček je tu i funkční parní strojek, elektrický vláček a mnoho dalších. 

Chloubou expozice je 120 cm vysoká panenka s porcelánovou hlavou která byla na zakázku vyrobena kolem r.1890 a je také logem muzea. Panenka je doplněna mimořádně bohatou dobovou výbavu.

K životu dětí patřila také škola - proto zde nechybí stará školní lavice a historické školní pomůcky. Za zmínku stojí např. veršovaný školní řád z r. 1930.

Domácí loutkové divadlo svého času nechybělo snad v žádné české domácnosti a zde je zastoupeno i s dobovými ceníky.

Několik hraček je tu připraveno pro děti na hraní a zejména kuličkové dráhy jsou velmi oblíbené.

Muzeum je v provozu od r. 2005 a za tu dobu si získalo řadu příznivců, kteří se sem rádi vrací. Několikrát se tu natáčela Toulavá kamera a pořad Retro. Některé exponáty si zahrály ve filmu a jiné byly zapůjčeny na výstavy do dětských zámeckých komnat.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)