Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » hrad, zámek, tvrz » Zámek - Nihošovice (zámek)

Zámek - Nihošovice (zámek) [38522]

Kulturní památka (KP)

Původně na tomto místě byla vybudována tvrz. Prvními majiteli byli Přechové z Čestic, v 16. století Malovci a Věžníkové. V roce 1670 byla tvrz přestavěna na zámek.

Jedná se o patrovou pozdně renesanční stavbu s půlkruhově bosovaným portálem s koulemi, který vede do křížově klenutého průjezdu. Po roce 1945 se budova se stala majetkem obce. V bývalé kapli bylo zřízeno kino a v poschodí byty.

Objekt zámku s bývalou kaplí a hospodářskými budovami představuje výrazný urbanistický prvek situovaný na severozápadním okraji obce. Ačkoli architektonická koncepce vnějšího vzhledu zámečku má spíše průměrnou hodnotu, interiér obsahuje řadu památkově cenných stavebních konstrukcí, truhlářských prvků ad.: klenby přízemí, interiér kaple sv. Maří Magdalény z r. 1683, vstupní a dvorní vrata, podlahy průjezdu se zajímavou skladbou použitého materiálu - nelze vyloučit existenci dalších, památkově cenných prvků v prostorách, které nebyly během reidentifikace přístupné.

Památkově hodnotné jsou dochované suterénní, stavební konstrukce, dokládající existenci středověké tvrze. Hospodářské budovy, jejichž interiéry nebyly zpřístupněny, vznikly zřejmě v první polovině 19. století. K budově zámku přiléhající stodola má na západním průčelí fragmenty sgrafitové výzdoby pravděpodobně z konce 16. stol. Zbytky sgrafit jsou patrné i na zdi, která vymezuje jižní hranici areálu. Renesanční původ lze předpokládat u západní brány do zahrady; její v nedávné době realizovaná, necitlivá oprava ji posunula téměř za hranici autentického výrazu. Z památkového hlediska je hodnotná i východní brána hospodářského areálu- pravděpodobně z konce 19. století, která stojí v současné době mimo vymezené území památkové ochrany.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)