Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mcely (zámek) [38443]



Na místě bývalého keltského sídliště nad obcí Mcely vznikl koncem 17. století barokní zámek. Nejdříve sloužil jako lovecký zámek kvůli velkému množství zvěře v okolních lesích, ale později se stal trvalou venkovskou rezidencí pro několik významných evropských aristokratických rodů.

Tím posledním, který na zámku po několik generací od roku 1869 až do roku 1948 pobýval, byl knížecí rod Thurn-Taxisů. Do dnešního dne se po okolí tradují historky o nevázaných radovánkách mladých Thurn-Taxisů, jejich parforsních honech, večírcích s baletkami a herečkami, psincích a dostihových stájích a vůbec všech vymoženostech života tehdejší aristokracie. Zámek v této době navštívili slavní hosté, mezi nimi také Mark Twain a Rainer Maria Rilke. Od roku 1939 se zámek stal rodovým sídlem prince Luigiho della Torre e Tasso a jeho manželky Fanny Goodyear, dcery zakladatele slavné pneumatikářské společnosti. Luigi se se svojí chotí seznámil na plavbě lodí kolem světa a přesvědčil tuto mladou elegantní dámu přestěhovat se z New Yorku do Mcel. Po válce a nástupu komunismu byli Luigi a Fanny i se svým synem princem Alexandrem, který se jim na zámku narodil, nuceni zámek opustit. Vyvlastněný zámek pak dlouhá léta chátral.

V roce 2001 zchátralý zámek objevila Inéz Cusumano. Do magického místa s ruinou se zamilovala a koupila ho. Až po osudovém setkání s Jimem Cusumano o rok později se mohl začít realizovat sen přerodu zámku na inspirativní místo s neskromným posláním – pozvedávat svoje návštěvníky do vyššího stavu vědomí. Zámek s částí parku prošel náročnou rekonstrukcí a byl otevřen v roce 2006. Kvůli velkému zájmu hostů se zámek postupně přetvořil ve vyhlášený pětihvězdičkový hotel. V roce 2010 byly dobudované lázně Mcely Spa a dokončena rekonstrukce celého anglického parku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)