Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rochlov (obec) [3843]



První zmínka o obci pochází z roku 1379.Již od konce 14. století byla ves rozdělena na dva statky a až do 15. století se po ní psali vladykové Rochlovcové, doloženi jsou Lvík,Přech a k roku 1460 je jako jeho majitel uváděn Chval z Rochlova. Od roku 1558 malá část vsi náležea kladrubskému klášteru, větší díl vlastnili různí světští feudálové. Další záznam z roku 1653 označuje rochlovský statek za samostatné rytířské panství. Roku 1711 byl v Rochlově svobodným pánem Františkem Vilémem Adriatzkým von Adritz postaven zámek. Vilém Adritzký se o svůj majetek staral dobře, proto také ve své závěti z roku 1727 odkázal 150 zlatých zdejší kapli, stojící na levé straně od vchodu do zámku (později byla zrušena).

Po Vilémově smrti v roce 1728 statek získal svobodný pán Wolfgang Leopold z Milachu a po něm pak Jan Kryštof Arnošt z Milachu. Jeho nástupcem byl Jan, svobodný pán z Milachu, který statek Rochlov držel až do roku 1798.

Roku 1798 Rochlov získal rytíř Ferdinand z Braunsdorfu, ten jej však již po čtyřech letech prodal panu Čeňkovi Vícovi. Ani u něj však ves obec nezůstala dlouho, a tak se roku 1804 novými majiteli Rochlova stali páni Wolfram a Questenhöfer a po nich dva chebští sedláci Jan Froidl a David Bayer. Od nich statek roku 1809 koupil advokát Josef Rösler. Dalším majitelem Rochlova se roku 1818 stala paní Antonie z Veisenbachu, rozená hraběnka z Trutsmandorfu - Weinsbergu, která zde spolu se svým manželem Ferdinandem z Veisenbachu na konci roku 1828 založila chudobinec.

Od roku 1861 Rochlov opět začal střídat majitele. Nejprve jej koupil pan František Zahn (za 110 000 zl.), již po třech letech jej však prodává Bedřichu Fritschovi, pensionovanému hejtmanovi a jeho paní. Hned v následujícím roce, tedy roku 1865, pak statek Rochlov koupil pensionovaný rytmistr František Polák. Ten se ukázal být významným držitelem Rochlova, když nechal opravit celý pivovar a dále rozšířil zámek a za zámkem zřídil park. Roku 1881 však byl statek exekutivně vydražen u zemského soudu v Praze Mudr. Juliem Hoffmanem.

Roku 1895 statek koupili bratři František a Josef Schultesové. Při dělení majetku mezi bratry pak celý statek připadl Josefu Schultesovi, po něm jej převzali v roce 1898 zeťové Richard Wunsche, lékárník z Pardubic, s manželkou Terezií a Gustav Gläsner, profesor gymnázia v Chebu. O tři roky později byl statek nakonec celý připsán profesoruGläsnerovi a jeho paní. Ti zde hospodařili až do roku 1908, kdy byla na statek právně dosazena nucená správa. V následujícím roce jej pak získává Josef Čepek.

Statek Rochlov měnil své majitele i během války. Roku 1916 jej od Josefa Čepka koupil Dr. Josef Horák, ředitel Živnostenské banky v Praze. Rok po válce se pak novým majitelem statku stal Otto Chládek, pensionovaný důstojník. Roku 1925 statek koupili František Jirásko a Holoubek, kteří jej v roce 1938 prodali Franz von Metschovi z Drážďan. Ten statek vlastnil až do roku 1945. Mezitím byla v Rochlově roku 1929 založena česká menšinová škola.

V květnu 1945 se Český národ dočkal osvobození. Brzy po něm následoval odsun 1955německého obyvatelstva a dosídlení pohraničních oblastí českými přistěhovalci a navrátilci z vnitrozemí. Od roku 1945 byl v Rochlově ustanoven nár. správce. Tím byl až do roku 1948, kdy majetek převzaly ČSSS, Václav Klíma. V letech 1949 - 1950 utvořili zdejší drobní rolníci jednotné zemědělské družstvo, v roce 1962 však veškerou zemědělskou půdu převzaly ČSSS. 

V současnosti je Rochlov rozvíjející se obcí, která v posledních letech postoupila řadu změn, rekonstrukcí a výstaveb.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rochlov (obec) Plzeň-sever



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)