Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Markéty - Bílčice (kostel)

Kostel sv. Markéty - Bílčice (kostel) [38421]



Pozdně barokní Kostel Sv. Markéty je nejvýraznější historickou památkou obce Bílčice, nacházející se na pravém břehu řeky Moravice v bruntálském okrese. Obec, ležící v dnešním Moravskoslezském kraji, má přibližně 250 obyvatel a byla písemně poprvé zmiňována v roce 1410.

Kněžiště

Kostel byl postaven v letech 1781 –1782 a spadá pod ostravsko-opavskou diecézi. Na tomto údaji je nejzajímavější fakt, že pouhých 67 let před jeho výstavbou zasáhla Bílčice morová epidemie, které podlehla řada místních obyvatel. Kostel je zasvěcen sv. Markétě, patronce polních plodin a těhotných žen. Ta je zobrazena i na oltářním obraze.

Jedná se o pozdně barokní stavbu na půdorysu elipsy. Na severní straně této stavby se nachází sakristie, na západní straně středová hranolová věž s cibulovou bání. Jednolodní interiér s lunetami je dvěma pilastry rozčleněn na tři pole. Je vyzdoben nástropními malbami, z nichž nejzajímavější je vyobrazení Poslední večeře Páně. Interiérová výmalba pochází z 19. století. Kruchta s varhanami je usazena na širokém zděném pasu. Vnitřní prostor je zaklenut tzv. pruskými plackami.

Kostel sv. Markéty je památkou již od roku 1958. Vzhledem k havarijnímu stavu, způsobenému hlavně zatékáním, byl v roce 2007 začleněn na seznam nejohroženějších nemovitých památek. Z něho byl sice – z důvodu rekonstrukce zastřešení v roce 2010 - již vyjmut, ale stále působí dosti neutěšeným dojmem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)