Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Ústí nad Labem » lyžařský vlek, snowpark » Ski areál Zadní Telnice (lyžařský areál)

Ski areál Zadní Telnice (lyžařský areál) [38413]



Krušné hory tvoří souvislé horské pásmo táhnoucí se v délce přes 130 km, tvořící přirozenou hranici mezi Čechami a Německem, na jehož straně hory pozvolna klesají do nížiny. Na české straně je tento pokles mnohem strmější. Výškový rozdíl mezi vrcholovými plošinami a úpatím pohoří je až 700 m. Vlastní Krušné hory se skládají z několika celků, z nichž jmenujme alespoň Klínoveckou hornatinu nebo Cínoveckou planinu. Původní pohoří vzniklo v prvohorách. Intenzivní sopečná činnost v minulosti přinesla Krušným horám bohatý výskyt kovových rud a léčivých pramenů, které daly vzniknout mnoha lázeňským střediskům. Krušné hory je také jedna z mnoha oblíbených turistických oblastí v ČR.

Zadní Telnice je nejvýchodněji položené lyžařské středisko v Krušných horách, které se může pyšnit bohatou tradicí sjezdového lyžování. Šest místních vleků, mající délku od 150 do 900 metrů, nabízí několik propojených sjezdovek všech druhů obtížnosti. Středisko je velmi dobře dostupné z Ústí n.L., hlavního města celého severozápadního regionu vzdáleného pouze 18 km. Po otevření dálnice D8 přes Krušné hory je středisko snadno dostupné jak pro návštěvníky ze směru od Prahy tak i od Drážďan (sjezd Knínice - Telnice 8km, Petrovice - Adolfov 6km). Samotné středisko disponuje vysokokapacitním parkovištěm, které je vzdálené od lyžařských vleků pár metrů. Zadní Telnice nabízí lyžování na severních svazích ve výšce od 600 do 800 metrů nad mořem. Milovníci běžek mohou využít běžeckých tratí směrem na Komáří hůrku a dále potom na Cínovec a nebo běžeckých okruhů na Adolfově (2, 3, 4, 5 a 7 km okruhy). V posledních letech je dost oblíbená i trasa na Nakléřov, Panenskou a dále do Tisé. Směrem na Nakléřov je taky krásný okruh kolem Jeleního vrchu. Díky méně příznivému klimatu lyžařská sezona začíná v polovině prosince a obvykle trvá do března. Provozovatelem je Ski klub Telnice.

Historie lyžařského střediska Zadní Telnice

Od 14.století je Telnice a okolí Krušných hor spojeno s těžbou a zpracováním kovových rud. Tato těžba definitivně zanikla až během 19.století, ale v krajině zanechala řadu stop, například v podobě starých štol. V minulosti ležela Telnice spolu s Varvažovem na důležité cestě z Čech přes Nakléřovský průsmyk do Saska. Ze začátku 19.století je budova „Staré pošty“ ve Varvažově, dnes součást Telnice. Zde se přepřahala koňská spřežení, která podnikala namáhavou cestu do Krušných hor. Hluboký zářez Telnického údolí do Krušných hor nás přivede kolem novogotické kaple z roku 1910 až do střediska zimních sportů v Zadní Telnici. Tradice lyžování a dalších zimních sportů se zde rozvíjí od začátku našeho století. Již od roku 1912 byla Telnice spojena pravidelnou tramvajovou linkou s Ústím nad Labem, a i když dnes tramvaje nahradily auta a autobusy, Telnice stále patří k oblíbeným rekreačním místům ústečanů.


Možná byste měli vědět, že Zadní Telnice je nositelem historické prvenství, v roce 1965 tu bylo použito první sněhové dělo v dobách vlády "socialismu".

Vleky:  

  • Kašpárek  
  • Meva I  
  • Meva II    
  • Cvičná  
  • VL 500    
  • Lanová dráha          
  • Slalomák  


Parametry lyžařského střediska

Spodní část: 600 metrů
Horní část: 800 metrů
Vertikální převýšení: 200 metrů
Délka tratí: 5050 m.
Zasněžování technickým sněhem: 4250 m. svahů
Počet vleků: 7
Přepravní kapacita vleků: 3500 osob za hodinu
Počet sjezdovek: 9
Parkoviště (umístění a kapacita): 1. ve středisku: 500 osobních aut; zdarma
2. na Adolfově: 100 osobních aut; zdarma
Sněhové rolby: 2 (Prinoth T-4 a Leitner LH 500 W)

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)