Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Loza (obec) [3821]



Název obce pochází patrně ze staročeského Laz – Lazy, což asi znamenalo křovinami - později vinohrady – zarostlý.

První zápis se nachází v listě z roku 1216, na kterém je uveden Ctibor z Laz, v roce 1226 pak Sulizlav de Loza. Po roce 1381 kupují Lozu Jan Mimoně a jeho bratr Otík z Rabštejna. V té době Loza náleží k panství hradu Bělá katolických pánů ze Švamberka.

Tvrz pánů z Lozy byla postavena na návrší po pravé straně silnice na Dolní Bělou. Dosud se zachovalo jen něco kamenných zdí při levé straně silnice a nad hřbitovem. Po roce 1405 dědí Lozu Jan a po něm jeho syn, který se píše Otík z Lozy. Ten byl významným husitským hejtmanem. Roku 1452 se v listinách uvádí Jan Lozský z Lozy a Rabštejna – patrně Otíkův syn.

Dnes má obec 255 obyvatel. Rodinné domky se rozprostírají kolem křižovatky pěti silnic, lemují tyto silnice po obou stranách ve všech směrech. Při jižním okraji obce protéká loukami potok Bělá. Na návsi stojí kousek historie – kaplička se zvonem, proti ní komplex novějších budov: Opravená prodejna Jednoty, pohostinství, obecní úřad a požární zbrojnice z roku 1986. V obci byla provedena rekonstrukce elektrických rozvodů a plošná plynofikace. V roce 2005 byla v rámci sdružení obcí Bělská skupina dokončena v obci splašková kanalizace a čistírna odpadních vod. V současné době se připravuje projekt vodovodu pro celou obec. Nejstarší zachovalou stavbou v katastru obce je však zřejmě kaplička za mostem směrem na Tlucnou, která byla dle data na fasádě postavena v roce 1848.

V obci má sídlo několik živnostníků a drobných provozoven zejména v oblasti služeb. Své zákazníky zde získají řemeslníci v oblasti stavebních a zemních prací, topenář a instalatér, elektromontér, automechanik či autoelektrikář. V obci funguje pneuservis, pohostinství a prodejna použitého textilu. Spotřební družstvo Jednota zde provozuje prodejnu smíšeného zboží. Na konci vesnice směrem na Tlucnou se buduje nový objekt výrobny zahradního nábytku. Po ukončení činnosti původního ZD Horní Bělá na farmě v Loze nyní hospodaří AKP – INVEST s.r.o., která má též vesměs pronajatá pole soukromých vlastníků v okolí Lozy.

Nedaleko od obce se nacházejí lesy plné hub, borůvek a brusinek. Ty jsou také vyhledávány sběrači a houbaři u okolí i z daleka. K regeneraci sil a ke sportovnímu využití slouží místním občanům i návštěvníkům Lozy areál koupaliště, při kterém je i kurt na nohejbal či tenis.

V obci funguje Sbor dobrovolných hasičů, Loza byla také kolébkou vzniku mariášnických turnajů, kterých se nyní po celé republice konají desítky. První Festival voleného mariáše se uskutečnil již v roce 1976 a místní organizátoři pokračovali v této tradici ještě dalších 26 let, kdy byla tato tradice po dohodě předána dalším zájemcům ze sousední obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Loza (obec) Plzeň-sever



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)