Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nové Dvory (osada) [38178]


    další pojmenování: Nový dvůr

Osada Nové Dvory (původně Nový dvůr) leží v nadmořské výšce cca 550 m n.m., severně od Pusteho žlebu. Přináleží k Suchdolu a společně s ním leží na jednom katastrálním území pojmenovaném jako Suchddol v Moravském krasu. Je nejmenší ze čtyřech místních částí obce Vavřinec. Rozloha suchdolského katastru je cca 530 ha. V blízkosti Nových Dvorů se nachází zřícenina hradu Blansko (v regionu častěji používaný název Blansek), k níž se dostaneme po cestě lemované lipovou alejí, začínající u silnice Sloup - Blansko.

Dnešní osada Nové Dvory je pozůstatkem hospodářského dvoru, který velice pravděpodobně v dávné historii tvořil zázemí uvedenému hradu. Počátky osídlení Blanenska lze klást do 1. poloviny 12. st., kdy je území v okolí Nových Dvorů, jež je součástí "blanenského zboží", zmíněno jako majetek olomouckých biskupů. Záměrné osídlování - kolonizaci - však organizoval až Bruno ze Schauenburgu po svém jmenování biskupem r. 1245. Tento muž přivedl na Moravu na 25 000 kolonistů z přelidněných německy mluvících oblastí včetně rodného Saska. Ti ve 2. polovině 13. st. zakládají na Moravě stovky nových vsí a desítky městeček. Bruno je iniciátorem výstavby několika hradů - včetně hradu Blanska. V této době jsou založeny téměř všechny okolní vsi, z nichž později mnohé zanikly (např. Neradice, Bezděčice a Podolí u Petrovic). Biskupové spravovali Blanensko prostřednictvím manů - příslušníků nižší šlechty v biskupových službách. Hospodářský růst umožňuje asi v 60. letech 13. st. výstavbu hradu na odlehlém strmém ostrohu nad Pustým žlebem.

První doložená písemná zmínka, nejen o hradu, ale i o nejbližším okolí, je Brunova listina z r. 1267. Podle této listiny k hradu patřilo městečko Blansko a majetky ve vsích Češkovice, Suchdol, Vilémovice, Veselice, Neradice, Bezděčice .... a dalších. 
Od r. 1396 již olomoučtí biskupové nedrží blanenské zboží pod svou přímou správou, ale pronajímají je různým šlechticům. V letech 1396 - 1416 to jsou páni z Kunštátu, pak pán Vilém Zajíc z Valdeka, jenž padl 1. listopadu 1420 na straně Zikmundově, v památné bitvě proti husitům pod Vyšehradem. Po něm získávají hrad od protivníka husitů biskupa Jana Železného rytíři ze Studnice, r. 1436 za biskupa Pavla z Miličína jeho rod. Jelikož se ještě r. 1440 na hradě schází biskup se svými many, je pověst o zničení hradu vojsky Prokopa Holého r. 1431 pouhým výmyslem. Za celou dobu existence hradu není jeho obléhání v pramenech doloženo. Krátce po roce 1440 však z neznámých důvodů dochází k zániku či opuštění hradu. Další zmínka z r. 1461 již mluví o hradu pustém. Jednou z příčin byla zřejmě ekonomická náročnost udržování rozlehlého areálu umístěného na okraji panství mimo obchodní cesty i výhodná poloha mladšího manského dvora na Novém Blansku, který byl kolem r. 1424 přeměněn na tvrz. Tato tvrz později převzala úlohu centra a stala se předchůdkyní dnešního zámku v Blansku.

Z uvedených údajů je zřejmé, že dnešní město Blansko bylo od zmíněné druhé poloviny 13. století centrem oblasti, jejíž součástí byl i Suchdol s Novými Dvory a Veselice. Jedním ze zdrojů informací o osadě Nové Dvory je dokument Historický místopis okresu Blansko v období feudalismu, jehož autorem je PhDr. Ladislav Hosák (1898 – 1972, historik a vysokoškolský pedagog). Je zde popsána historie lenního statku Blansko, na jehož území se osada nacházela. Při popisu seznamujícího s vlastníky blanenského léna v jednotlivých obdobích se dočítáme, že: 

„Roku 1615 koupil léno Albrecht Šlejnic ze Šlejnic, načež tu po jeho smrti 26.3.1620 seděl evangelik Ladislav Šlejnic ze Šlejnic. Poté se zde uvádí, že Jan svob. pán z Vchynic a z Tetova prodal léno r. 1624 Františkovi svob. pánu z Magni, který r. 1631 prodal pustý hrad a zámek v Blansku se dvorem a s pivovarem, městečka Staré a Nové Blansko s podacími v Blansku a u sv. Kateřiny, s mlýnem, s pilou a vápenicí, Zářeční Lhotu s mlýnem, Ráječko se dvorem, Korylovu Lhotu, Veselici, Suchdol s novým dvorem, Vilémovice, Těchov, Těškovice, Zdislavice, mlýn na Punkvě, Olešnou, Hořice s pilou a mlýnem, Šebrov, Újezd a Dlouhou Lhotu za 37 000 zlatých Zdeňku Lvovi z Rožmitálu a z Blatné. Do vlastnictví rodu Salm – Reifferscheidt se léno Blansko dostalo v roce 1766, kdy je starohrabě Antonín koupil za 100 694 zlatých od rodu Gellhornů a od té doby sdílelo osudy panství rájeckého. Dále je tam zmíněno, že v polovině 18. století velkostatek držel dvory v Blansku, Zdislavicích, Češkovicíce, Nový dvůr, v Ráječku a v Horní Lhotě, pivovar v Blansku, hutě v Klepačově, dvě papírny a mlýn na prach na Punkvě, mlýny v Blansku, v Dolní Lhotě, a Sv. Kateřině, draslovnu a a kolomaznou huť".
 

V témže dokumentu je u popisu obce Suchdol uvedeno následující: „Od r. 1320 viz u Blanska. Bylo tu několik náprav hledících k hradu Blanskojejich skoupením krátce před rokem 1631 vznikl Nový dvůr.“

Jak je uvedené shora stal se v roce 1766 vlastníkem rájeckého panství starohrabě Antonín Salm – Reifferscheidt a právě tato událost se stala jak pro Suchdol s Novými Dvory, tak i Veselici a Vavřinec významným mezníkem. Příslušníci rodu Salmů, takto zvětšené panství neustále rozvíjeli. Celá oblast se postupně stala centrem železářské výroby na Moravě, jejíž hlavní výrobní závody byly soustředěny v Blansku, Adamově a Arnoštově údolí. Výrobní závody v těchto lokalitách byly zprvu místem hutní výroby železa a litiny a postupně přešly ve výrobu strojírenskou. Po celou dobu rozvoje hutní a později strojírenské výroby byly výrobní závody zdrojem pracovních příležitostí i pro občany ze Suchdolu, Nových Dvorů, Veselice a Vavřince.

Tolik závěrem v krátkosti k historii Nových Dvorů a jejich nejbližšího okolí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nové Dvory (obec) Kutná Hora
obec, osada Nové Dvory (obec) Litoměřice
obec, osada Nové Dvory (obec) Příbram
obec, osada Nové Dvory (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Nové Dvory (osada) Blansko



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)