Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » naučná stezka » NS Zlatý Kůň - Koněprusy (naučná stezka)

NS Zlatý Kůň - Koněprusy (naučná stezka) [38128]



Naučná stezka Zlatý kůň začíná u východu z Koněpruských jeskyní a provede návštěvníky po zajímavostech v blízkém okolí jeskyní. Naučná stezka prochází národními přírodními památkami Zlatý kůň a Lom na Kobyle. Všem návštěvníkům lze vřele doporučit projít si alespoň část stezky.

Stezka jako taková je dlouhá necelé 3 kilometry (včetně návratu k parkovišti). Není však nutné ji absolvovat celou - je možné navštívit jen část trasy (například stezku opustit po 200 metrech na vrcholu Zlatého koně či po návštěvě Houbova lomu - viz. dále).

Kromě východu z jeskyní je možné na stezku nastoupit před budovou správy Koněpruských jeskyní. První panel naučné stezky totiž kromě východu z jeskyně naleznete i před správní budovou, další alternativní začátek stezky se nachází u parkoviště.

První úsek stezky vede na vrchol Zlatého koně, odkud je nádherný rozhled do širokého okolí. Ačkoliv je to pouhých 100 metrů od cesty, po které se návštěvníci vrací z jeskyně, přichází na vrchol jen malá část turistů (není to ani skoro vůbec do kopce, převýšení činí sotva pár metrů).

Z vrcholu Zlatého koně je to jen pár kroků a dostanete se na horní hranu tzv. Císařského lomu, který se od západu zařízl do masivu Zlatého koně. Dnes je tento lom součástí velkolomu Čertovy schody západ, na který je z tohoto místa pěkný výhled. V lomové stěně přímo pod tímto stanovištěm je odkryto jádro prvohorního zkamenělého útesu, nicméně geologických zajímavostí odkrývají lomy mnohem více. Zdejší světově proslulá lokalita by měla být v budoucnu zpřístupněna veřejnosti v rámci připravovaného geoparku.

Sběr zkamenělin v Houbově lomu

Z vrcholové části Zlatého koně pak vede naučná stezka do opuštěného Houbova lomu přímo pod jeskyněmi. Cesta je náročnější než doposud a pozor musíme dávat hlavně po dešti. V lomu je možné v suti sbírat zkaměněliny, které se zde v hojném množství vyskytují. Ze dna lomu je vidět i otvor, kterým byly v roce 1950 objeveny Koněpruské jeskyně.

Z Houbova lomu pokračuje naučná stezka východním směrem podél dalších opuštěných lomů na jižním úpatí Zlatého koně až ke stanovišti č. 7. Na tomto místě můžete stezku po cca 1 200 metrech od východu z jeskyní opustit a po dalších 300 metrech dojít k parkovišti

Lom na Kobyle

Pokud se rozhodnete v putování po naučné stezce pokračovat, dovede vás do jámového lomu na Kobyle. Těžba v tomto lomu skončila již v roce 1929 a můžeme zde pozorovat, jak se příroda vyrovnává s následky těžby vápence. Jámový lom má své zvláštní kouzlo, všichni vnímaví návštěvníci zde mohou využít klidu, poznání či jen potěšení z pohledu na krásnou přírodu.

Z lomu na Kobyle se odchází cca 60 metrů dlouhým tunelem v jeho severní stěně (můžete si vzít sebou baterku, ale dá se projít i bez světla). Po východu z tunelu se stezka stáčí opět na západ a dovede vás zpět k parkovišti u Koněpruských jeskyní.

Naučná stezka je vedena územím přírodních památek Zlatý kůň a Kobyla a je nutno dodržovat pravidla pro návštěvu takovýchto částí krajiny! Zejména je zakázáno vstupovat mimo vyznačené stezky, trhat rostliny, pohazovat odpadky atd. V okolí Zlatého koně a na Kobyle lze strávit pěkné odpoledne!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)