Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ronov (osada) [38030]



Ronov je místní části Ořechova. Název obce pochází od jejího majitele Karla Endesmanna z Ronova. Vznikl z bývalé tvrze, dvora a ovčince (původní tvrz stávala v lese Horka nad dnešním Ronovem a brzy zanikla, nová pevnější tvrz byla postavena ve 13. století na Kopečku. ). Náleželo k ní také 320 měřic polí.

Tvrz nebyla osídlena od roku 1687 a pustla. Po zrušení žďárského kláštera v roce 1784 byly polnosti rozděleny na 28 dílů, z chlévů a ovčince vznikly domy( v roce 1821 se stává z ovčince škola).Tvrz zchátrala a pozbyla tak svého významu. Proto byla změněna na panskou myslivnu. Došlo tedy k založení osady Ronov. Ta přináležela k Ořechovu, se kterým byla spojena cestou, později silnicí po rybniční hrázi.. Tato silnice byla při stavbě železniční tratě zrušena a přeložena na východní okraj obce. U tvrze stávala palírna, do které byla vedena voda dřevěným potrubím z lesa Horky a ze studny v Lubách u Ořechova. Posledním majitelem tvrze byl v roce 1687 Jan Pavel z Garu, majitel panství křižanovského.

Na nádvoří původní tvrze stojí kaple svatého Antonína Paduánského, kterou dal vystavět již zmiňovaný Jan Pavel z Garu v roce1680. Svým odkazem určil nadaci 200 zlatých na její udržování. Na severní straně nádvoří tvrze bývaly na sklonku 17. století skelné hutě.V současné době je z bývalé tvrze obytný dům. Nad průjezdem v tvrzi je můžeme vidět znak Ronovců- dvě zkřížené větvičky (ostrve) a z vnitřní strany je zachována střílna a sluneční hodiny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Ronov nad Doubravou (město) Chrudim
obec, osada Ronov nad Sázavou (část obce) Havlíčkův Brod
obec, osada Ronov (osada) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)