Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chříč (obec) [3800]



Obec Chříč leží v nejvýchodnějším cípu okresu Plzeň - sever i Mikroregionu kralovicko. Jde o obec, která má historickou vazbu na Křivoklát a Krašov, odkud se toto území spravovalo. Doložené zprávy o založení chříčské tvrze vladyckou rodinou jsou z druhé poloviny 14. století, ale je zřejmé, že původní tvrz zde byla již dříve.

 

Pod tvrzí jejíž zbytek je součástí budov dvora, zámkem s kostelem se postupně rozrůstala dnešní obec s farou, mlýny, pivovarem, lihovarem, školou, poštovním úřadem, lékařskou ordinací, obchody a řemeslnými dílnami a stala se tak přirozeným centrem této oblasti. Rozpadem panství poklesl i význam obce. Po druhé světové válce postupně zanikla všechna řemesla, zrušen byl pivovar i lihovar a činnost obyvatel se soustředila pouze na družstevní zemědělství. Byly postaveny nové objekty družstva. Obec určená za střediskovou , a tak byl postaven nový kulturní dům se školou, samoobsluhou, vodovod, částečná kanalizace, bytové domy a započato s rekonstrukcí lihovaru na velký objekt pro umožnění pořádání motocyklových terénních závodů, které zde začaly mít tradici. V současné době je v tomto objektu bistro a v kulturním domě restaurace.

 

Dnes má obec Chříč 238 stálých obyvatel, ale značná část usedlostí je využívána k rekreaci. K obci patří malebná osada Lhota, která je prakticky plně využívána k rekreaci. Leží přímo na okraji křivoklátských lesů a lze zde shlédnout památkově chráněná stavení. Okolí Chříče, protože leží též na okraji Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko má turisticky velice zajímavé okolí, zejména romantická údolí potoku Javornice a řeky Berounky, na houby bohaté lesy s přírodními zajímavostmi, jako je největší tisový háj v republice a sprašovou stěnu.

 

Prostředí v obci je klidné a tiché, protože leží mimo hlavní dopravní cesty a je vhodné pro krátkodobou i delší rekreaci. Veřejná doprava je autobusová do blízkých Kožlan a Kralovic. V obci jsou dva obchody, v případě potřeby 2x týdně lékař.

 

Vzhledem k tomu, že Chříč je v zemědělské oblasti, jsou i její obyvatelé většinou zaměstnáni v zemědělství a v lese, další část našla uplatnění ve službách, škole, školce, malé výrobně firmy Monteko a zbytek za prací dojíždí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chříč (obec) Plzeň-sever



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)