Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Holovousy (obec) [3794]



Kdy přesně obec Holovousy vznikla bohužel nevíme. Z dochovaných materiálů však vyplývá, že jejími původními majiteli byli páni z Hlohovic. Roku 1449 ves získali Dobeš z Modřejovic a Bohuslav z Chlumu. V této době zde bylo 15 usedlostí. Během 15. a 16. století Holovousy měnily majitele, mezi nimi byli např. Oldřich Lažanský nebo Jan Týřovský. Velkou ranou byla pro ves třicetiletá válka. Roku 1640, když do zdejšího kraje vpadla vojska plukovníka Zahrádeckého, opustili obyvatelé obce své domovy a Holovousy zpustly. Teprve roku 1651 jsou tu uváděny čtyři rodiny. Na počátku 18. století se tehdejší majitel vsi hrabě Václav Lažanský rozhodl, že zdejší pusté statky obnoví. Jeho záměr se vydařil a počet obyvatel v obci stoupl ze 17 na 88.

        V současnosti žije v Holovousech v 19 usedlostech 68 obyvatel, dalších 12 neobydlených domů slouží k rekreaci. Zdejší klidné prostředí, obklopené rozlehlými lesy, je k odpočinku ideální. Většina místních občanů je zaměstnána v zemědělství, část z nich za prací dojíždí do blízkých Kožlan a Kralovic, kde jsou také školy a úřady. Spojení obce je zajištěno autobusy. V obci se nachází obchod s potravinami.

        Na návsi je k vidění čtyřboká kaple se stanovou střechou a sanktusníkem. Před ní se nachází kamenný pamětní kříž z roku 1879. Po obvodu návsi je dochováno několik původních dřevěných chalup (č.p. 16, 19, 28), v usedlosti č.p. 18 proti roubené chalupě stojí dřevěný dvoukomorový špýchar.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Holovousy (obec) Plzeň-sever
obec, osada Holovousy (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)