Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » tunel, štola » Vltavotýnské podzemní chodby - Týn nad Vltavou (podzemní chodby)

Vltavotýnské podzemní chodby - Týn nad Vltavou (podzemní chodby) [37900]




Vstupenky je možné rezervovat v pokladně Městského muzea, tel. 385 772 302.


Maximální počet návštěvníků jedné prohlídky: 10 osob 

Popis trasy: 
Po zakoupení vstupenek v patře zámku (v pokladně muzea) sejdou návštěvníci v doprovodu průvodce do sklepení pod budovou zámku. Zde obdrží ochranné oblečení a svítilny. Trasa je náročnější, nedoporučuje se lidem trpícím strachem ze stísněných prostorů, sníženou pohyblivostí a respiračními problémy - chodby jsou úzké, nízké, v několika místech s cca 10 cm podzemní vody a zvýšenou vlhkostí. Na začátku prohlídky je umístěna maketa nejužšího profilu, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet, zda projdou celou trasou, nebo pouze její prostornější částí.

Chodby jsou středověké, podle archeologických nálezů vznikly patrně v 15. století. Jsou ručně raženy ve skalnatém podloží, které tvoří biotitcká pararula. Původ vzniku labyrintu není zcela objasněn, v zásadě existují tři teorie: odvodnění náměstí se zásobárnou pitné vody, úkryt před nebezpečím včetně únikové cesty nebo těžba dosud neurčeného nerostu.

Trasa je dlouhá přes 160 m, je třeba ji projít oběma směry, celková délka prohlídky je tedy cca 320 m. Z hlavní trasy odbočuje několik slepých ramen, návštěvníkům se důsledně doporučuje držet se průvodce. Součástí trasy jsou dvě studny s pitnou vodou, uměle vzniklé jezírko, zajímavé jsou stopy razících nástrojů na stěnách či nedokončený výstup chodby na povrch tzv. nadlom. Při čištění podzemí byly nalezeny střepy datovatelné do období 15. - 18. století a učiněn jeden zajímavý nález - železné kule ze střelné zbraně.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)