Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » historická budova » Loucký klášter Znojmo (klášter)

Loucký klášter Znojmo (klášter) [37847]



Premonstrátský klášter v Louce založil znojemský kníže Konrád Ota společné se svojí matkou Marií v roce 1190. Již při svém založení byl nový klášter obdarován třemi desítkami vsí, správou několika kostelů a dalšími desátky. Stálá přízeň přemyslovských panovníků přinášela klášteru řadu majetkových a správních výhod, díky nimž se klášter brzy stal jedním z nejdůležitějších center nejen duchovního, ale také hospodářského života celé jihozápadní Moravy. Roku 1336 vymanil král Jan Lucemburský loucký klášter z pravomoci zemských komorníků společné s darem vykonávat právo útrpné, o rok později získali loučtí opati právo schválit znojemského sudího. Roku 1386 obdrželi opati právo nosit mitru a stali se tak zemskými preláty.
Po husitských válkách, při nichž byl klášter 12. listopadu 1425 vypleněn husitskými vojsky, začala přestavba kláštera. Obnovená prosperita kláštera se odráží nejen ve stavebních památkách z konce 15. století, ale i v několika dochovaných iluminovaných rukopisech z té doby (Misál z Louky 1483, Graduál z Louky 1499).
V době reformací se roku 1573 ujímá opatského úřadu vychovatel císaře Rudolfa II. Sebastián Freytág z Čepiroh, usilující o hospodářský rozkvět louckého hospodářství i duchovních hodnot ve smyslu humanistických idejí. Za jeho nástupce Šebestiána II. Fuchse byla v Louce založena knihtiskárna, která v letech 1595 - 1608 vydala 21 titulů. V tiskárně pracoval i významný grafik, vedutista Jan Willenbergcr.
Na samém konci třicetileté války roku 1645 bylo Znojmo dobyto švédskými vojsky a vysokou kontribuci vyplatil i loucký klášter. Po stabilizaci hospodářských poměrů koncem 17. století však vlastnil klášter již 35 městeček a vsí.
Ve čtyřicátých letech 18. století zde působil jako převor Prokop Diviš, jenž se zabýval pokusy s elektřinou. V klášteře zkonstruoval elektrický hudební nástroj „Denis ď or" a na nedaleké faře v Příměticích první uzemněný bleskosvod na světě (1754).
18. století znamenalo pro klášter nejen vyvrcholení jeho stavební aktivity v podobě velkolepé novostavby, ale též jeho konec a to díky josefínským reformám roku 1784. Po zrušení kláštera se v nedokončených novostavbách na dalších 18 let usídlilo císařské vojsko, část kláštera sloužila v letech 1802-1821 jako továrna na zpracování tabáku. Při průjezdu městem Znojmem se zde koncem listopadu roku 1805 zastavil na své cestě ke Slavkovu císař Napoleon.
Budovy kláštera byly roku 1827 prodány vídeňské bankéřské rodině Liebenbergů za částku 223 000 zlatých. Roku 1851 byla zakoupena část budov pro umístění C. K. ženijní akademie. Po vymístění akademie do Vídně roku 1869 byl celý areál nepřetržitě až do roku 1993 využíván jako kasárna. Od roku 1994 je areál kláštera ve správě znojemského Okresního úřadu.
V současné době je zde prováděn stavebně historický průzkum a stavební úpravy nejvíce poškozených částí nového konventu. Snahou Okresního úřadu ve Znojmě je, aby se do klášterního areálu opět vrátil život, například v podobě umístění vhodné vzdělávací či kulturní instituce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)