Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Prostějov » Boží muka, kříž, kaplička » Kaplička sv.Josefa- Čechy pod Kosířem (kaplička)

Kaplička sv.Josefa- Čechy pod Kosířem (kaplička) [37810]

Kulturní památka (KP)

Kaple – nebo též poklona - sv. Josefa v Čechách pod Kosířem je jednou z mnoha zajímavých památek této obce prostějovského okresu, ve které žije něco přes tisíc obyvatel. Nedosahuje sice věhlasu místního zámku s cenným parkem nebo muzea kočárů, ale za shlédnutí určitě stojí. Tuto originální drobnou stavbu najdete přímo naproti jednoho ze vstupů do zámeckého parku, při silnici směrem na Kostelec na Hané.

Kaple sv. Josefa byla postavena až v roce 1889 a od roku 1958 je zařazena mezi chráněné kulturní památky ČR. Přitom je zajímavé, že někteří odborníci řadí tuto kapli mezi památky, pocházející již z I.. čtvrtiny 18. století. Jedná se o velmi netradiční trojbokou kapli, otevřenou zaklenutými arkádami a zdobenou pilastry s římsovými hlavicemi. V centru kaple stojí na hranolovém podstavci novodobá socha Ježíše Krista, která nahradila původní dřevěnou sochu sv. Josefa.

Nároží velmi pěkné a udržované trojboké kapličky jsou zkosená a – již zmíněné - pilastry s římsovými hlavicemi, nesou podstřešní římsové kladí. Střecha je trojboká a pokrytá pálenou taškou. Kapli sv. Josefa završuje makovice s tepaným křížem. Interiér kapličky je zaklenut valenou klenbou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)