Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bílov (obec) [3775]



Bílov je malá vesnice ležící 40 km na sever od Plzně a 8 km od městečka Kralovice. Má 78 stálých obyvatel, pěknou a klidnou náves se dvěma rybníky a stromořadím téměř staletých lip. Vesnice leží stranou hlavních silničních tahů, což zajišťuje relativní klid jejím obyvatelům i rekreantům.

Kdy přesně vznikl Bílov, nikdo s jistototou říci nemůže, v bílovských kronikách se však dovídáme, že je uveden mezi statky, které roku 1299 patřily k plaskému klášteru. Jiný pramen uvádí, že pravděpodobný zakladatel vsi, lokátor Biel, je uveden jako svědek na soudní listině z roku 1197. Takže je pravděpodobné, že Bílov vznikl někdy kolem roku 1200. V obci bylo původně 16 usedlých rolníků. Za husitských válek byly zcela spáleny 4 statky, pravděpodobně v souvislosti s vypleněním statků pánů z Kolovrat od táborů a sirotků v roce 1425. Teprve v roce 1570 byly z těchto poustek založeny dva nové grunty. 

1. Pěší turistika
Asi 1 km za obcí se rozkládá několik set ha lesů, kde lze sbírat houby a borůvky, ale je možné tam i jezdit na kole, na koni nebo se jen procházet. V lese nazývaném Bor je dodnes patrný zbytek vesnice zničené za třicetileté války a směrem na Červenou horu pak i bývalé keltské pohřebiště. Náročnější turisté mohou putovat krásným romantickým údolím řeky Střely až na Rabštejn, nejmenší město Evropy, kde žije pouhých 14 stálých obyvatel - v údolí Střely se natáčel film Cesta z města.Pro pěší i pro náročnější cyklisty jsme v roce 2005 vybudovali naučnou stezku s názvem Cesta slovanských bohů, kde se na 18 km dozvíte ze 17 tabulí poměrně zajímavé věci ze slovanské mytologie. Kromě toho Vás stezka provede hezkým okolím obce.Další informace: www.webpark.cz/kctplzen . V roce 2009 byla pak otevřena druhá naučná stezka vybudovaná obcí Bílov s názvem Cesta jediného boha. Vede z románského Potvorova do Barokní Mariánské Týnice, měří 10 km a na 15 naučných cedulích vás seznámí s aspekty křesťanství.

2. Cykloturistika
Ihned za obcí se můžete napojit na dvě značené cyklostezky, které sledují především stavební, převážně církevní památky okolí - Baroko 1 a Baroko 2. Krajina s poměrně malým automobilovým provozem však nabízí velké možnosti zcela individuální turistiky na horských i silničních kolech, zhruba při 2. a 3. stupni obtížnosti. Svá kola můžete uskladnit v objektu, nebo si dvě můžete vypůjčit přímo na místě.

3. Koňská turistika
Je možné si domluvit jízdu na koni v sousedním Potvorově vzdáleném 2 km u pana Václava Kozy,tel.: 607176360, a v Pláních u paní Ireny Eretové, tel.: 723202407, e-mail:irena.eretova@centrum.cz. Milovníci koní určitě navštíví i barokní dvůr Hubenov ležící 5 km od vsi, kde žili dostihoví plnokrevní koně, mimo jiné i Vronskij, vítěz Velké pardubické steeplechase. Až k Hubenovu lze dojít pěšky, nebo dojet na kole či na koni po lesních a polních cestách. Za zmínku snad stojí i fakt, že ve vzdálenosti asi 25 km od Bílova má své tréningové středisko žokej Josef Váňa, jediný pětinásobný vítěz již zmíněné Velké pardubické.Do Bílova je přivedena hipostezka jdoucí z Drážďan přes Středočeský kraj a Rakovnicko. Hlavní, červená trasa k nám vede přes Zvíkovec, modrá přes Jesenici u Rakovníka. Stezka je prodloužena dále přes Potvorov do Štichovic u řeky Střely, plánuje se její další prodloužení směrem Plasy… až do Bavorska a Rakouska.

4. Vodní turistika
V relativní blízkosti Bílova - asi 15 km od vsi protéká jedna z řek pro vodáky nejoblíbenějších - Berounka, takže není problém k ní ráno dojet, sjet si v kanoi příjemných a poklidných 20 km a večer se bez problémů vrátit do apartmánů.Lodě lze zapůjčit za příznivé ceny v blízkých Kralovicích u pana Richarda Hynka, tel.: 731184494.

5. Autoturistika
Okolí Bílova nabízí poměrně bohaté a zajímavé možnosti pro výlety autem:
     a) Ve vzdálenosti od 30 do 80 km je možné navštívit některá větší města v okolí: Plzeň, Rakovník, Karlovy Vary apod.
     b) Poněvadž Plasko patřilo kdysi klášteru, nachází se v okolí nespočet stavebních, především barokních, památek: Manětín, nazývaný Perlou baroka, Mariánský Týnec se zajímavým oblastním muzeem, samotné Plasy s rozsáhlým Konventem, zámkem a hrobkou knížete Metternicha, hospodářský dvůr Hubenov, barokní kaple v Mladoticích, zříceniny gotických hradů Krašov, Libštejn, Týřov, Krakovec, hrobka Gryspeků v Kralovicích se zachovalými mumiemi, zachované a vybavené zámky Krásný Dvůr, Chyše a Kozel, románský kostel v Potvorově apod.
     c) Okolí Bílova nabízí i možnosti výletů za přírodními zajímavostmi: necelých deset km od vsi leží seskupení obrovských balvanů z doby ledové známé jako Dědek, Bába a Skalní město. Přímo z Bílova dohlédnete na Vladař, stolovou horu vzniklou sopečnou činností, na níž trénuje své koně již zmiňovaný Josef Váňa, v podstatě pěšky lze dojít do údolí řeky Střely, které spousta lidí považuje za jedno z nejkrásnějších a nejromantičtějších vůbec, a pěkným cílem výletu mohou být i Skryjská jezírka s nálezy trilobitů nebo nedaleká Potvorovská hora, "obývaná" několika trampskými osadami.
     d) Letiště Plasy nabízí vyhlídkové lety

6. Koupání
Pro méně náročné se nabízí ke koupání rybník uprostřed vsi, pěkné koupání je ale v Sedlci, asi 1 km od Bílova.

7. Pravidelné akce
Tradičně se v Bílově pořádají průvody maškar, "chodí" Mikuláš s čerty a anděly, o velikonocích děti "chodí rajrat" a následně koledují o vajíčka. Kromě toho se každý rok posledního dubna staví a pak do rána hlídá májka, začátkem června pořádá OÚ pro děti závod v jízdě zručnosti na kole, v létě na již zmiňovaném hřišti probíhá turnaj v odbíjené a některé roky na podzim vyráží do okolních lesů i "Hubertská jízda" na koních. OÚ se však nebrání pořádání jakýchkoliv jiných aktivit, takže případní zájemci mohou po domluvě se starostou obce využít k pořádání svých turnajů nebo zápasů bílovské hřiště s umělou trávou.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bílov (obec) Plzeň-sever
obec, osada Bílov (obec) Nový Jičín
obec, osada Bělov (obec) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)