Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Mikuláše - Znojmo (kostel)

Kostel sv. Mikuláše - Znojmo (kostel) [37690]



Kostel sv. Mikuláše tvoří významnou dominantu města Znojma. Původně románský kostel byl postavený na skalnatém ostrohu proti Znojemskému hradu a byl zasvěcen sv. Mikuláši, patronu kupců. Nejstarší zmínkou o kostelu je jeho vyobrazení na denárech, mincích ražených ve Znojmě za knížete Lutolda kolem roku 1100.

Původní kostelík byl zničen v první třetině 14. století při velkých požárech města Znojma. Loucká vrchnost přikročila ke stavbě zcela nového chrámu, který byl založen roku 1338. Vznikl trojlodní chrám o rozměrech 60 x 22 m.

V prosinci roku 1437 v něm bylo veřejně vystaveno mrtvé tělo císaře Zikmunda Lucemburského.

V kostele se prolínají vlivy gotiky i baroka - interiér kostela byl barokně upravován. Trojlodí i presbytář jsou zaklenuty síťovou žebrovou klenbou, ovlivněnou činností Petra Parléře. V kněžišti jsou unikátní gotické fresky s pašijovými náměty a také krásná gotická plastika bičovaného Krista u kůlu. Barokní kazatelna má podobu zeměkoule. Byla vytvořena J. Winterhalderem v roce 1760. Na kúru jsou nádherné novogotické varhany.   

Věž kostela patří k nejmladším částem budovy. Vznikla teprve v polovině 19. století. Byla ke kostelu přistavena zcela netradičně na jeho východní stranu. Původní věž kostela stála na jižní straně, v místech dnešní malé vížky. 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)