Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Trokavec (obec) [3763]



Obec Trokavec se nachází na okraji zalesněných Brd, vzdálená 7 km od města Mirošov a 3 km od obce Skořice, na okraji vojenského prostoru, pod kopcem Okrouhlík, jenž ční do výše 707 m nad mořem. Založena byla v pravém úhlu, kde Pančava a Průhon jsou ve spodní části a Ves (Trokavec) v horní části. Spodní část-Pančava, ve směru od Mirošov a Skořic začíná kulturním domem s restaurací, tzv. “Liďák” (postaven kolem roku 1930). Za liďákem je rozcestí silnic, v pravém úhlu kolem liďáku prochází novou částí obce do Vísek, v levém úhlu kolem rybníka se dostanete cestou k hájovně a v přímém směru do Pančavy. Na Pančavě se jednotlivé domy rozkládají po stranách silnice a návsi s rybníkem. Pokračuje Průhon, kde jsou domy rozsety nepravidelně po obouch stranách silnice a kde v domě č.38 bývala hospoda. Horní část-Ves, zahnutá v pravém úhlu od Průhonu se rozšiřuje a přechází v náves, jejíž střed je tvořen ve spodní části pomníkem, věnovaný obětem 1. světové války, pokračuje bývalou školou vníž se nachází obecní úřad, dále následuje obytné stavení, rybník a náves je zakončena hasičskou kolnou, kde dříve stával chudobinec a obecní kovarna. Z obou stran návsi stojí stavení a hospodářské usedlosti (naproti hasičské kolně stojí dům č.2, kde bývala hospoda), horní část návsi se zužuje a pokračuje silnicí do úvozu, která je lemována po pravé straně staveními. Silnice za obcí končí a přechází v polní cestu, jež vede na kraj lesa, s místním názvem “Na plané myti”. Les patří do vojenského prostoru a cesta je přehrazena závorou. Za závorou se cesta rozděluje, vlevo do dnes již neexistující vsi Padrť, vpravo do osady Teslíny. Ze spodní návsi, od školy, vede cesta do Hořice. Ve vsi nikdy nebyl kostel (chodilo se do Skořic, nebo do Číčova), jen vlevo od rybníka (v horní části), přes cestu, stávala dřevěná zvonice, stržená v 50. letech 20. století.

Historie

O vzniku obce není nic známo. Zda spadala do panství hradu Drštky, stojícího u vsi Skořice, nebo spadala do panství hradu Homberk, stojícího u Příkosic, nejsou písemné zprávy. Oba dva hrady byly pravděpodobně  založeny některou z větví rodu Buziců erbu sviní hlavy, jehož příslušníci právě ve 13. století kolonizovali jihozápadní podhůří Brd. Hrad Drštka však byl později spojen s osudy rodu, který měl ve štítu za znamení berana ve skoku.
V rejstříku z roku 1379 nejsou v těsném okolí hradu Homberk zachyceny vsi Trokavec, Vísky, Příkosice, Štítov, Paseka, Kakejcov ani Mešno. Je možné se domnívat, že tyto vsi (nebo jejich části) tvořily ve druhé polovině 14. století kompaktní homberské panství.
Někdy po roce 1380 potkala bratry z Homberka další rána. Ješek z Homberka, který nebyl ženatý a tudíž nezanechal potomky, byl zabit sedláky na posvícení v Trokavci. Byl to již druhý ze čtyř bratrů, který byl usmrcen prostými lidmi. Za vztažení ruky na osobu vyššího stavu hrozily ty nejpřísnější tresty a poddaní se něčeho takového neodvažovali. Proto se zdá, že Jiřík a Ješek byli násilnických povah a chovali se k lidu takovým způsobem, že šlo možná o zabití v sebeobraně.
Hrad Homberk byl zničen požárem někdy v roce 1450, či v roce 1467. Ve sporu v letech 1454-1457 se mluví pouze o hradu Homberku a homberském zboží, žádná vesnice není jmenována. Ve výčtu vesnic rožmitálského panství z roku 1544 je z bývalých homberských vsí jmenován pouze Trokavec. Ostatní snad byly po husitských válkách pusté, ale některé z nich byly obnoveny. Roku 1588 byl od Rožmitálu oddělen statek Mirošov s vesnicemi Skořice, Kolvín, Trokavec, Borovno, Železný Újezd, Chynín, Mítov, Mešno, Kakejcov, Příkosice, Štítov a pusté Chylice. Majitelem se stal syn Floriána Gryspeka z Gryspachu-Ferdinand.
Ves Trokavec tak byla začleněna do mirošovského panství a sdílela s ním všechny majitele.
V srpnu roku 1866 vyskočil v noci nad stavením č.1 ohnivý kohout, kterému padla za oběť většina stavení ve vsi. Po obnovení obstupovalo náves 28 stavení s rozsáhlými dvory, ale v nešťastném roce jich zde bylo daleko více. Majitelům menších usedlostí byly nabídnuty dva sáhy pozemku za jeden sáh, budou-li budovat obytná stavení kolem silnice z Mirošova do Trokavce, tak vznikla “Pančava”.
Od roku 1941, za doby okupace, začalo vysídlení obyvatel německými okupanty za účelem vzniku zázemí pro vojenskou střelnici v Brdech, které naštěstí nebylo po ukončení 2. světové války dokončeno.

Čerpáno z publikace “Panská sídla v Mirošově” a “Hrad Homberk u Příkosic”, vydáno Nadací České hrady, Doudlevecká 22, 301 36 Plzeň v r.1995


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Trokavec (obec) Rokycany



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)