Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » kostel, kaple, synagoga » Lurdská jeskyně - Bohutice (kaple)

Lurdská jeskyně - Bohutice (kaple) [37560]



Podnětem ke zřízení poutního místa v podobě Lurdské jeskyně v Bohuticích bylo 70. výročí zjevení Panny Marie čtrnáctileté Bernardetě Soubirousové, připomínající událost z 11. února 1858, která se stala v jihofrancouzské obci Lourdes v podhůří Parenejí. Její vznik inicioval v roce 1928 bohutický farář P. Antonín Prášek (1886 - 1959). Pan farář francouzské Lurdy osobně znal a navrhl vybudování obdubu tohoto poutního místa u příkrého skalního výchozu na západním okraji obce.

Výstavba poutního místa proběhla v roce 1928 a ještě v tomto roce byla vzniklá Lurdská jeskyně vysvěcena. V centrální části byl zaklenutím vytvořen široký skalní výklenek do něhož byla umístěna menza oltáře z bílého kararského mramoru. Vlevo od oltáře pak byla umístěna socha modlící se sv. Bernardety. Do skalních výklenků po stranách byly umístěny sochy Ježíše a Panny Marie. Socha Panny Marie Lurdské byla dovezena z Lyonu.

Nalevo od Lurdské jeskyně byl v roce 2011 zřízen Památník zakladatele P. Antonína Práška, Jeho dominantou je busta, kterou v roce 2011 zhotovil akademický sochař Radomír Vavruša. Busta je lemována "bránou" ze tří antických sloupů, které snad měly tvořit vstup do uvažovaného Svatováclavského parku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)